Zmajevi na ispitu zrelosti: Moćni Gibraltar mora pasti

Borba do zadnjeg atoma

Zmajevi na ispitu zrelosti: Moćni Gibraltar mora pasti

E. Škorić

Bh. fudbalska reprezentacija večeras gostuje Gibraltaru u osmom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Ostalo je još malo nade da ćemo se plasirati na Mundijal, makar to sad izgledalo nemoguće. Poraz od Kipra (3:2) u Nikoziji uveliko je srezao krila Zmajevima, pa će svaka naredna utakmica biti finalna. A ni sve pobjede neće biti dovoljne ako Grci budu dovoljno dobri u svojim mečevima.

Kiprani su nam lupili šamarčinu. U stvari, lupili smo šamarčinu sami sebi. Imali smo 2:0, priliku da lako ostvarimo pobjedu, a onda sve upropastli, pa nam na Gibraltar valja ići bez previše samopouzdanja i u lošoj atmosferi.

I kud baš sad taj Gibraltar? Kako se, nakon svega, izdići i pobijediti tu supermoćnu selekciju? Ali dobro, lopta je okrugla i svakako da imamo svoje šanse. U 90 minuta sve je moguće. Najvažnije je da ne nasjednemo u zamku rivala, na eventualne psihološke igre i da ne pokleknemo pred užarenom atmosferom koju znaju da naprave navijači Gibraltara.

Hrabro će Zmajevi morati krenuti na rivale. Ne smijemo dopustiti Gibraltaru da uspostavi svoju prepoznatljivu igru s brzim protokom lopte i kratkim pasovima. Pored toga, fudbalski eksperti upozoravaju na individualni kvalitet Gibraltaraca, kao i na opasnost koju donose prekidi. Kontranapadi su također navedeni kao jedno od jačih oružja gibraltarske reprezentacije. 

Autolimar koji igra na poziciji zadnjeg veznog ima tu "pirlovsku loptu", desni bek, inače vodoinstalater, često probija po krilu i pravi višak u napadu, a takstista u napadu zna lako da iskoristi precizan i snažan udarac u opasnoj zoni. Da ne spominjemo kvalitete golmana koji u slobodno vrijeme radi kao vrtlar.

Sve, dakle, ukazuje na to da će izabranici Mehmeda Baždarevića biti na pravom ispitu zrelosti. No, ovaj put dobro natopite dresove znojem, ginite na terenu za boje svoje države i donesite pobjedu kojom ćemo ostati u igri za Svjetsko prvenstvo.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Zaboravimo večeras na sve probleme i budimo kao jedno. Gibraltar moramo poraziti. Trčite, borite se i pobijedite. Obradujte naciju i osvjetlajte obraz države.  

Utakmica Gibraltar - BiH igra se večeras od 20:45 sati i što je najvažnije - svi naši momci su spremni. Sada ili nikada! 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi