Znaju li Argentinci da BiH nikad nije poražena na Mundijalu?

Inat silan bosanski!

Znaju li Argentinci da BiH nikad nije poražena na Mundijalu?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine svoj cilj je ostvarila još 15. 10. 2014. godine, kada je golom Vedada Ibiševića savladala Litvaniju, te tako osvojila prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi G i ostvarila historijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Malo je ko, ko državu Bosnu i Hercegovinu smatra svojom domovinom, spavao te noć. Slavio je bh. narod veliki uspjeh svoje fudbalske reprezentacije, ali slavlja je bilo širom planete. Vijorile su se zastave BiH širom zemaljske kugle, a 20. Mundijal dobio je svog jedinog debitanta.

Izabranici selektora Safeta Sušića za razliku od argentinske selekcije nemaju iskustvo nastupanja na velikim takmičenjima kakvo je Svjetsko prvenstvo. Nikada nisu imali priliku takmičiti se u društvu najboljih svjetskih timova u borbi za najprestižniji fudbalski trofej, ali dolaze iz zemlje za čiji opstanak se mnogo života dalo i puno krvi prolilo.

Možda je južnoamerički mentalitet najsličniji onom balkanskom, gdje se respekt zaslužuje borbom, ma kojeg oblika, ali nije Balkan bez razloga brdovit i trnovit. 

Zemlja koja je svoju nezavisnost i opstanak sačuvala pod zastavom od šest zlatnih ljiljana već je ušla u fudbalsku historiju, napravila je veliki uspjeh samim plasmanom na Mundijal, ali večeras u duelu sa velikom Argentinom, dvostrukim svjetskim prvacima, neće imati šta da izgubi.

Teško da fudbalski reprezentativci BiH mogu pronaći veći motiv od činjenice da svaka njihova pobjeda i njihov uspjeh napaćenom bosanskohercegovačkom narodu, makar na kratko, popravi raspoloženje, u kojem bh. građani zaborave na svakodnevne probleme.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zašto se na kraju bojati Argentine? Istina je, porazili su nas dva puta u prijateljskim utakmicama. Učinili su isto i 1990. u Italiji, kada je u timu bivše Jugoslavije igrao priličan broj fudbalera iz BiH, a na klupi sjedio Ivica Osim. Tada su slavili, ali na penale. Imaju Gaučosi strašan napad, Messi, Aguero, Higuain, Palacio, Di Maria...da ti dah stane.

Ali imamo i mi po neku kartu za igru. Prva je statistika. Zvučati će smiješno, ali za razliku od Argentine mi ne znamo kako je izgubiti na Mundijalu, a druga je inat. Onaj silan, bosanski, valjda će proraditi danas!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.