Zrinjski i Široki hercegovački recept za uspjeh

Odlični rezultati Širokog Brijega i Zrinjskog

Zrinjski i Široki hercegovački recept za uspjeh

Odigrano je 12 kola u elitnom rangu klupskog fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini, a na samom vrhu tabele Premijer lige Bosne i Hercegovine nalaze se Široki Brijeg i Zrinjski. 

Godinama se već dva kluba iz Hercegovine nalaze u samom vrhu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Zrinjski je prošle godine bio prvak, a teško se sjetiti kada su Širokobriježani propustili priliku da izbore plasman u Evropu. 

Rezultat je to višegodišnjeg sistemskog rada u ovim klubovima, prije svega Širokom Brijegu koji se oslanja na svoju školu fudbala, što svakako daje rezultate. Veliki doprinos tome je i vrhunski trening centar ekipe iz Širokog, Karačić-Musa u kojem stasavaju mladi fudbaleri ovog kluba. 

Kamp Musa-Karačić veliki je sportski kompleks na Mostarskom Blatu koji ima tri fudbalska terena. Od toga su dva sa prirodnom travom, a jedan sa umjetnom. Osim toga u trening centru nalaze se i malonogometno, rukometno, košarkaško i odbojkaško igralište. 

Zrinjski sa druge strane ima nešto drugačiju politiku, a to je dovođenje jeftinih i slobodnih fudbalera, a skauti ekipe iz Mostara rijetko naprave pogrešku. Najbolji primjer je jedan od najboljih igrača lige, Ivan Crnov koji je u redove Plemića stigao kao nepoznat igrač iz hrvatskog niželigaša Gorice. 

Međutim ono što može radovati navijače mostarskog kluba jeste činjenica da su se Plemići aktivirali u radu sa omladinskim selekcijama kluba. Tako su juniori Zrinjskog na drugom mjestu juniorske Premijer lige Bosne i Hercegovine sa tri boda zaostatka u odnosu na Široki Brijeg, ali i utakmicom manje na svom kontu. 

Odličan rezultat Plemići su ostvarili u Rimu na omladinskom turniru Woytila Cup. Zrinjski je u konkurenciji velikana poput Rome i Lazija završio kao drugoplasirani. Bolji od Mostaraca bili su fudbaleri Lega Nazionale Dilettantija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za velike rezultate potrebna je i trenerska konstanta, a to su u Branku Karačiću i Slavenu Musi pronašli hercegovački klubovi. Rezultat ne dolazi odmah, potrebno je iskazati povjerenje treneru i u trenucima kada stvari ne idu željenim tokom. Oba trenera u svojim su klubovima od 2012. godine, a njihov rad itekako je vidljiv, čemu svjedoče posljednji rezultati Zrinjskog i Širokog Brijega.

Na kraju treba dodati da se i mostarski Velež budi, odnosno da nakon mnogo godina Rođeni pružaju sve bolje partije, te da se bore za sami vrh i izlazak na evropsku scenu.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.