ABA liga objavila najbolju petorku sezone

Najbolji pojedinci izabrani

ABA liga objavila najbolju petorku sezone

Navijači i treneri svih klubova ABA lige izabrali su najbolju petorku za sezonu 2013/2014. Svoje mjesto u petorci zauzela su po dva košarkaša Crvene zvezde i Partizana i jedan košarkaš Cibone. 

Treneri i navijači glasali su po sistemu 50-50%. Zanimljivo je da su rezultati trenerskog i navijačkog glasanja gotovo identični, pa bi i sami navijači mogli biti proglašeni košarkaškim ekspertima. 

Na poziciji playmakera nalazi se košarkaš Crvene zvezde, Amerikanac DeMarcus Nelson. Nelson je prvi Amerikanac u historiji Zvezde koji je produžio ugovor sa klubom iz Beograda. Nelson je ove sezone prosječno bilježio 9.7 poena po utakmici, 3.3 asistencije i tri skoka po utakmici. 

Na poziciji beka šutera je Bogdan Bogdanović koji je odnio ubjedljivu pobjedu. Košarkaš Partizana dobio je 40% glasova od navijača i 43,8% od trenera. Ovo je bila sezona potpune afirmacije za košarkaša Crno-bijelih. U ovoj sezoni Bogdanović je bilježio 15 poena, četiri asistencije i četiri skoka po utakmici. 

Na krilnoj poziciji je Dario Šarić, košarkaš zagrebačke Cibone. Šarić je od trenera dobio čak 57% glasova, dok su mu navijači dali 32% glasova. Šarić je ove sezone vodio Cibonu do plasmana na završni turnir ABA lige u Beogradu. Reprezentativac Hrvatske prosječno je bilježio 16.3 poena po utakmici i 9.5 skokova, kao i tri asistencije. 

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Na poziciji krilnog centra nalazi se Francuz Joffrey Lauvergne. Francuz je prvi stranac kapiten Partizana u historiji beogradskog kluba. Ove sezone Lauvergne je bio odličan i u Euroligi, gdje je bio i najbolji skakač lige. U sezoni je prosječno bilježio 10.8 poena i 7.3 skokova. 

Centarsku poziciju popunio je košarkaš Crvene zvezde, Boban Marjanović. Centar Zvezde bio je izuzetno dominantan u reketu ove sezone, a za prosječno 19 minuta na parketu bilježio je 9.7 poena i 7.3 skoka po utakmici. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.