ABA liga u stilu špansko-turskih sapunica

ABA liga u stilu špansko-turskih sapunica

M. Šljivak

Regionalna sapunica od više epizoda nazvana "Ko će biti domaćin Final Foura", konačno je završena jučer, a završnica je bila baš u stilu tursko-španskih serija.

Konačna odluka rukovodstva ABA lige da završni turnir organizuje Igokea, u prvih mah se nije svidjela čelnicima našeg kluba. Predsjednik Igosa, Boris Spasojević, je prvobitno odbio da se  u Laktašima igra završni turnir, da bi u večernjim satima, ipak, prihvatio da organizuje turnir četiri najbolje ekipe u regionu. Izazvala je ova odluka veliko zadovoljstvo među čelnicima ABA lige, koji su prethodno odbili Beograd, Skoplje i Kragujevac, koji su pored Laktaša bili kandidati za organizovanje završnog turnira. Bravo za ABA ligu. Uspjeli su "uvaliti" domaćinstvo Laktašima, iako ni oni sami to nisu željeli, jer bi ne daj Bože Igokea mogla u Euroligu.

Prekinuta sapunica ponovo počinje

Nakon okončanja sapunice "Ko će biti domaćin Final Foura", nastaviće se dosad neuspješna "Ko će ići u Euroligu".

Na početku takmičenja u ABA ligi, iz rukovodstva takmičenja su jasno naglasili da u Euroligu idu pobjednik ligaškog dijela, te pobjednik Final Foura. Ipak, kada su u ABA ligi uočili da bi se "mala" Igokea mogla lagano prošetati do Eurolige, pored ove sezone očajnih velikana iz regiona, počeli su sa opstruiranjem vlastitih odluka. Iznenada su iskočile nekakve nove odluke, koje su bile u korist svih, osim Igokee i ostalih malih timova. Ipak, Euroliga je dala zadnju riječ. Pravila se neće mijenjati ove sezone, te su iz ABA primorani da prijave Igokeu kao kanidata iz ABA lige u Euroligi. Istina, Igokea nema uslovnu dvoranu za igranje utakmica najelitnijeg evropskog takmičenja, ali do jula i izvlačenja grupa za narednu sezonu, riješenje se može naći. U Igokei ga već uveliko traže, a u ABA ligi se mole da niko ne ponudi Igokei dvoranu uslovnu za igranje. Ako Igokea i nađe dvoranu, naće se već nešto drugo kako bi se spriječilo njihovo učešće u Euroligi. Možda će zahtjevati izradu nekog autoputa u roku od dva mjeseca?

Prema nekim nepisanim pravilima ABA lige, Euroligu bi uz njihov blagoslov morale igrati ekipe, koje je Igokea ove sezone sramotila u pojedinim utakmicama. Igokea će do jula i odluke Eurolige strijepiti za zasluženo mjesto u Euroligi. U istoj situaciji su Budućnost i Radnički. Iz nekog razloga, ni oni ne odgovaraju ABA ligi, a ni Euroligi. Zašto onda jednostavno ne naprave ligu sa Olimpijom, Cibonom, Cedevitom, Partizanom i Zvezdom, pa već kada žele ove ekipe u Euroligi, neka i idu. Zato, ne smije nas iznenaditi da u bubnju za izvlačenje euroligaških grupa ne bude Igokee. Dodjeljivanje Final Foura je samo zamazivanje očiju od strane rukovodstva ovog, usitinu, organizacijski vrlo smiješnog regionalnog takmičenja, koje je više ličilo na sapunicu, nego na ozbiljnu ligu.

Tim Dragana Bajića je zaslužio da igra Euroligu. Vjerovatno da ne postoji grad u Bosni i Hercegovini (sa uslovnom dvoranom), koji ne bi dopustio Igosima da igraju Euroligu. Iako je ABA protiv, nadamo se da će se u Igokei zadnji smijati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.