Acini Zmajevi jure treću pobjedu u kvalifikacijama

Kvalifikacije za EP, 3. kolo

Acini Zmajevi jure treću pobjedu u kvalifikacijama

M. Šljivak

Košarkaša reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Skenderiji odigrati treći kvalifikacioni susret za odlazak na Eurobasket u Sloveniji naredne godine. Protivnik izabranicima Ace Petrovića je selekcija Gruzije, prvi favorit naše grupe.

Nakon tijesne pobjede nad Latvijom 87:84, te laganog trijumfa nad Holandijom 107:89, susret sa Gruzijom će našim košarkašima biti  najteži ispit u ovim kvalifikacijama. Gruzija je dosad odigrala samo jedan susret u kojem su uz poprilično dosta problema savladali Rumuniju rezultatom 80:64 u susretu kojeg su tek u finišu prelomili sa nekoliko vezanih šuteva za tri poena.

Selektor reprezentacije Gruzije je srpski stručnjak Igor Kokoškov koji je svojevremeno radio i u NBA ligi kao pomoćni trener u Phoenix Sunsima, a 1999. godine je bio prvi Evropljanin koji je postao dio stručnog štaba jedne NCAA ekipe, kada je imenovan za dio trenerskog osoblja univerziteta Missouri.

Najbolji igrač ovog tima i član Atlanta Hawksa Zaza Pachulia vjerovatno zbog povrede neće nastupati u susretu sa našom reprezentacijom, mada i bez njega Gruzijci raspolažu sa zaista sjajnom ekipom.

Poziciju organizatora igre drži Jacob Pullen koji je bio jedan od kandidata za dres naše reprezentacije. Petorku gruzijske reprezentacije čini još nekoliko respektabilnih imena evropske košarke. Tu su dobro poznati Manuchar Markoshvili, zatim Viktor Sanikidze, sjajni mladi centar Giorgi Shermadini, te Thornike Shengelia koji će kao i Mirza Teletović naredne godine igrati u dresu Brooklyn Netsa.

Međutim, Gruzijci pored sjajne početne petorke nemaju neko značajno ime koje bi sa klupe moglo donijeti prednost, te osim rezervnog playa Georgea Tsintsadzea niti jedan igrač ne očekuje veliku minutažu.

Gruzijci su u svojim medijima najavljivali kako u Sarajevo stižu po pobjedu, no uz sav respekt prema večerašnjem protivniku, od naših košarkaša očekujemo još jednu pobjedu koja bi nas praktički jednom nogom odvela na Eurobasket u Sloveniju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.