Bamberg večeras ima šta ponuditi

Nowitzki vs. Teletović

Bamberg večeras ima šta ponuditi

Večerašnjom utakmicom protiv košaskaške selekcije Njemačke u Bambergu (19:15 sati)  reprezentacija BiH ulazi u završnu fazu priprema za EP u Litvaniji.

Pred nama su sada za tempiranje forme i brušenje igre ostala još tri izuzetno atraktivna meča sa Njemačkom, Belgijom i Francuskom.

Dakle, prva od ta tri susreta igramo protiv jedne radne ekipe kakva je Njemačka u kojoj je sav kapacitet usmjeren na pomoć dvojcu iz NBA lige Chrisu Kamanu i najboljem košarkašu današnjice Dirku Nowitzckom.

Ustvari, igrača L.A. Clippersa, Kamana malo približimo ovoj desetorici i ostavimo veliki prostor do Nowitzckog jer ovaj šampion zaista ne spada pod istu kapu sa ostalim igračima našeg večerašnjeg rivala.

Plavi anđeo je dvostruki MVP. Prvi nakon  osvojenog NBA finala ove godine protiv Miamia, kojeg je praktično sam savladao povrijeđen i prehlađen - i drugi nakon uspješne NBA sezone 2007. godine. Ujedno je i MVP SP-a 2002. godine, kao i EP-a tri godine poslije.

Njemačka košarka danas? To je igra koja počinje i završava u zavisnosti od raspoloženosti Plavog anđela, koji se često pretvara u svoju suprotnost, ubojitog đavola.

A da je to zaista tako, potvrda su i rezultati ekipe iz pripremnog perioda koju sa klupe predvodi još jedan Dirk, Bauermann. Bez Nowitzckog, ali i bez Kamana, Njemačka je pripreme otvorila porazom od Finske (74:79).

Bez ove dvojice igrača slavila je protiv Srbije(59:58), koja je također miksala sa sastavom. Zabilježeno je slavlje protiv Turske, ali i ubjedljiv poraz od Ukrajine.

Tek sa dolaskom Kamana i Nowitzckog stvari su na Beco Supercupu krenule na bolje. Savladana je Belgija i ponovo Turska, dok im je Grčka nanijela poraz.

Uglavnom, nisu nedodirljivi, ali i takvi, naravno da su favoriti u utakmici koja je pred nama.

Imaju čak dva igrača sa 213 cm. i još dvojicu koji idu čak i preko te visine.  Prava prilika da vidimo koliko možemo u skoku, koji nam toliko zadaje problema. Kako izgledamo bez Varde i kako je taj segment igre popravljen sa Jazvinom u reketu i sa ostalim našim visokim igračima. Ovo bi ujedno mogao biti i okršaj koš-getera kakav jeste Nowitzcki, ali kakav je apsolutno i naš Mirza Teletović. Njihov radijus kretanja mora dovesti do toga da često budu jedan pored drugog.

Ne mislimo da bi Dirk trebao biti neka vrsta testa NBA kapaciteta za našeg sportskog asa - kapaciteta koji je neupitan kada je Teletović u pitanju, ali sigurno je to, da bi ovaj mogući dvoboj mogao biti okarakterisan kao okršaj sadašnje i buduće zvijezde NBA lige.

Odlična je ovo provjera da vidimo šta možemo sa šutem na zonu Nijemaca i da li je sada tranzicija igre bolja, pogotovo kada protivnik kao Njemačka bude igrala sa visokom postavom.

Sve ovo nije baš najbolje funkcionisalo na prijašnjim provjerama našeg tima. Da li će pred Eurobasket, uz pomoć ove turneje, naši igrači uspjeti da bar donekle skinu etiketu "prežaljenih", saznaćemo večeras u dvoboju protiv Nowitzckog i kompanije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.