Bavčić: Boli me srce za Bosnom

O svemu pomalo sa BH reprezentativcem

Bavčić: Boli me srce za Bosnom

Edin Bavčić, reprezentativac Bosne i Hercegovine i član Arisa, rado se odazvao pozivu da posjeti kamp Bjelašnica 2011. i ujedno je odvojio vrijeme za kraći razgovor za SportSport.ba.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje. Došao sam da podržim cijeli projekat, da se družimo i radimo i jako mi je drago što je ovako nešto organizovano. Sve izgleda vrlo lijepo, dosta je djece, imaju od koga šta da nauče i uživam u svemu" - kaže na početku Bavčić.

Prošlu sezonu ste završili u solunskom Arisu. Kako je bilo?

"Panatinaikos i Olimpijakos godinama su vodeći grčki sastavi, ali Aris je takođe veliki klub sa bogatom tradicijom i 22 titule. Uživao sam igrajući za taj klub. Tu sam najbolje igrao, a i tako se osjećao. Kako su navijači odani i fanatični to svi znamo. Velika je šteta što smo propustili priliku da budemo treći jer smo protiv velikog rivala PAOK-a imali meč loptu, ali smo na kraju izgubili sa 3:2 u seriji pa će Aris igrati u Evropacupu.

Grčku potresa recesija i velika je kriza. Šta se događa sa žuto-crnima i kakav je vaš status?

"Nama stranim igračima u Arisu je sve regulisano na vrijeme, međutim, mnogo se duguje domaćim košarkašima. Sad je tamo veliki haos i praktično se ne zna ko je predsjednik, ko je upravi i sve ostalo. Šteta što je takvo rasulo jer kao što sam napomenuo, to je veliki klub. Ta situacija uslovljava i moje planove. Imam načelni dogovor sa Arisom da se vratim jer su bili jako zadovoljni mojim igrama, ali vagam i druge ponude tako da ću u narednom periodu odlučiti šta je najbolje riješenje - kaže krilni centar rođen u Goraždu.

Poslije Bosne ste bili u Turskoj, Italiji, Sloveniji, Ukrajini i Grčkoj. Gdje vam je bilo najbolje?

"Aris je najveći klub od tih pet u inostranstvu i tu je bilo jako lijepo, ali organizaciono i najprofesionalnije je bilo u ljubljanskoj Olimpiji. O Ukrajini mogu da kažem da su na primer uslovi i dvorana bila sjajni, ali u Ljubljani i Solunu je ipak bilo najbolje do sad" - objašnjava 27-godišnji reprezentativac.

Već smo spomenuli KK Bosnu i svi znamo šta se na žalost tu dešava. Kakav je vaš komentar?

" U Bosni sam proveo pet sezone i normalno da je to moj klub i da ga volim. Ja sam podigao pehar kad smo uzeli titulu 2008, ali kasnije je sve krenulo nizbrdo. Počele su da se dešavaju ružne stvari, išlo se iz greške u grešku, tonulo sve dublje i srce me boli zbog toga. Pala je KK Bosna na niske grane, ali se nadam i moram se nadati da će biti napravljen veliki rez, da će nova uprava biti na nivou i da će se sve posložiti da Bosna opet bude velika" - sa iskrenom ljubavlju priča Bavčić o bivšem klubu.

Uskoro počinju pripreme reprezentacije i približava se EP. Šta možemo očekivati u Litvaniji?

"Prvenstveno se nadam da će doći svi koji su na spisku jer znamo šta se događalo prethodnih godina i niko ne bi voleo da se to ponavlja. Imamo mnogo dobrih igrača, ali naš kvalitet može doći do izražaja samo uz uslov da smo kompletni i da parola bude rad, rad, i samo rad. Pripreme po planu selektora Sabita Hadžića počinju 20. jula i nadam se da će svi biti tu" kaže Bavčić i nastavlja još malo o Evropskom prvenstvu".

"Na Evropskim prvenstvima 1995, 1997, 1999, 2001. i 2003. nismo nikog pobijedili, a zatim smo propustili dva šampionata. Sad smo u grupi sa čak tri selekcije iz regiona i to Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, zatim Grčkom i kvalifikantom. Uvjeren sam da smo ako smo kompletni dovoljno jaki da nekog savladamo i prođemo dalje jer možemo sa svakim kad smo na pravom nivou. Mnogo je jakih reprezentacija i teško ih je nabrojati, a ja bih posebno istakao vrlo jaku Francusku sa dosta NBA igrača, pa Srbiju, Španiju, a ako dođe Nowitzki onda i Njemci mogu puno".

Kad smo kod Nowitzkog. Da li vam je drago što je uzeo šampionski prsten?

"Presretan sam što je uspio da sa Dallasom uzme titulu koju je toliko čekao. To je jedan fantastičan igrač i čovjek, jednostavno za mene je najbolji - oduševljen je simpatični Bavčić koga za kraj pitamo i za komentar lockouta u NBA i kako će se to odraziti na evropsko tržište.

"Tu postoji jedan veliki rizik za evropske klubove. NBA igrači će pojačati tržište i biće veći problem naći tim, ali klubovi se upuštaju u neizvjesnost. Problem je što svi igrači koji dođu moraju da se vrate čim se lockout ukine jer imaju validne ugovore, a to se uopšte ne može pretpostaviti kad će biti - rekao je Edin Bavčić na kraju razgovora za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.