Bh. kadeti deklasirali Irsku

Evropsko prvenstvo B divizije

Bh. kadeti deklasirali Irsku

D. Rakanović

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine deklasirala je Irsku rezultatom 97:71 u četvrtom kolu grupne faze Evropskog prvenstva B divizije. 

Mladi bh. košarkaši slavili su zahvaljujući napadačkoj raspsodiji tokom druge i treće četvrtine kada su stvorili prednost od preko 20 poena razlike.

Na početku utakmice igralo se koš za košem, obje reprezentacije nisu uspjevale da se značajno rezultatski odvoje. Irci su na kraju prvog perioda vodili sa četiri poena razlike (21:17). 

Naši kadeti furiozno otvaraju drugi period, u kojem za tri minuta postižemo 11 vezanih poena i preuzimamo rezultatsku kontrolu (28:21). Do kraja četvrtine mladi Zmajevi igraju odličnu odbranu, a u napadu rešetamo koš Iraca. Na poluvrijeme su izabranici Dejana Bodiroge otišli sa 15 poena prednosti (48:33). 

U trećoj četvtini naši kadeti nastavljaju tamo gdje su stali u drugom periodu. Prednost raste iz minuta u minut, pa pred posljednju četvrtinu Zmajevi imaju prednost od 25 poena (74:49). 

U posljednjem periodu naši kadeti su rutinski sačuvali stečenu prednost i bilježe treći trijumf na Evropskom prvenstvu. 

U našoj reprezentaciji istakao se Kondić sa 19 poena po četiri skoka i asistencije. Pratili su ga Radak sa 14 i Krupalija sa 13 poena. Dvocifreni su bili i Mičić sa 12 i Dedajić i Kovač sa po 11 poena. 

U selekciji Irske najefikasniji je bio Moore sa 24 poenom, dok je Arimoro ubacio 15 poena. 

Bh. kadeti sutra igraju posljednju utakmicu grupne faze protiv Mađarske, a utakmica se igra od 19:30 sati. 

Naši mladi košarkaši trenutno su na drugoj poziciji sa sedam bodova iza Češke koja ima bod više. Na trećoj poziciji je Mađarska koja također ima sedam bodova. Četvrta je Irska sa šest bodova, dok Slovačka i Norveška imaju po četiri boda.

U četvrtfinale idu po dvije najbolje selekcije iz četiri grupe, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani tim razigravati za plasman od devetog do 16. mjesta. Preostali timovi će se boriti za plasman od 17. do 24. mjesta.  Najbolje tri selekcije Evropskog prvenstva divizije B putuju u diviziju A. 

Irska-BiH 71:97 (21:17, 12:31, 16:26, 22:23) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi