"Bh. košarka je pred kolapsom, može da umre za sedam dana"

Dubravko Barbarić poručio

"Bh. košarka je pred kolapsom, može da umre za sedam dana"

E. Škorić

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine danas je u hotelu Bosnia u Sarajevu održao vanrednu sjednicu.

Press konferenciju nakon održane sjednice vodio je generalni sekretar KS BiH Dubravko Barbarić, koji je u ime svih članova Upravnog odbora poslao apel državnim organima.

"Ovaj posao godinu dana radim volonterski, patriotski i ne stidim se svega onog što je urađeno i ne stidim se reći kakvo je stvarno stanje naše košarke. Ona se nalazi pod kolapsom i to je činjenica. Prije nego iznesem detalje zašto je to tako, volio bih napraviti jedan presjek. Volio bih da Sejo Bukva, kao potpredsjednik KS BiH, kaže šta smo mi to u zadnjih godinu dana napravili. Tada će možda dobiti na značaju šta gubimo s gubitkom košarke u BiH", rekao je Barbarić, pa je riječ nakratko dao Bukvi.

"Za prošlu sezonu smo imali devet reprezentativnih selekcija i za svih devet selekcija UO je obezbijedio sjajne uslove. Na kraju, taj UO je poslovao pozitivno u 2016. godini. Mogu s ponosom reći da je Upravni odbor radio od srca, jednoglasno, kao jedan tim.  U ovu godinu smo ušli s puno ambicija. Pokrenuli smo šest selekcija mlađih kategorija. Pokrenuli smo U14 reprezentaciju koja nije bila u praksi, da bismo zaustavili odliv djece u druge reprezentacije. Uspostavili smo funkcionisanje Saveza, komisije, sudačke komisije... Izbor selektora je protekao jednoglasno i izabrali smo možda najbolje rješenje za selektora. Ovaj Upravni odbor dobio je pohvalu i od FIBA-e. Od 2014. do 2017. godine bh. reprezentacija najviše je napredovala u mlađim kategorijama", istakao je Bukva.

Onda je krenula "ozbiljnija" priča i Barbarić je govorio o enormnim ciframa, uglavnom dugovima Košarkaškog saveza na ime poreza.

"U Košarkaški savez BiH ušla je SIPA i Tužiteljstvo BiH. Tu su i porezne uprave, financijska policija, ali s punim pravom. KS BiH po mnogim osnovama nije djelovao u skladu po zakonu i to je nešto što smo naslijedili iz prošlosti. Ništa u prošlosti nije se radilo u skladu sa zakonom. Međutim, ne bih se previše osvrtao na to, Tužiteljstvo će to utvrditi. Porezne uprave su sa svojim inspekcijama došle do poražavajućih brojki o tome koja su dugovanja Saveza na ime neplaćenih poreza. Dužni smo 650.000 KM protekli period PDV-a, od čega 150.000 otpada na kamatu. Federalna PU utvrdila je da je KS BiH, u ovom trenutku, dužan 445.000 KM, od čega je 132.000 KM samo kamata. Time se Košarkaški savez našao u nezavidnoj poziciji. Mene je dočekao dug od milion i 400.000 KM. Naš dug na osnovu poreza, po različitim osnovama, iznosi milion i 200.000 KM. Kako imamo godišnji porez od 1.5 do 1.7 miliona KM, onda vrlo jasno mogu reći da je KS BiH pred stečajem, odnosno kolapsom. U ovom procesu KS BiH može zatražiti reprogram dugovanja, ali obzirom na naše prihode, mi te reprograme ne bismo mogli ispoštovati već na početku. Obraćali smo se različitim institucijama, neki su nas i primali, neki ne, neki su obećali pomoć ali nema konkretnih rezultata. Suočavamo se s različitim stvarima. Zbog različitih prepucavanja na političkoj razini, još nismo vidjeli ni marke od prošlogodišnjih odobrenih sredstava. Šta onda da očekujemo u ovoj godini ako nam nisu dali ništa ni za prošlu godinu? Ovo nije moje, Sejino ili Daliborovo, ovo je državno. Ovo je najbolji mogući način i apel da kažemo da zaista očekujemo da se država uključi u nešto što je državno. Pojedinci ne rade iz osobnih interesa ako su se uhvatili u koštac s ovim", ističe Barbarić, pa nastavlja:

"Očekujemo maksimalnu pomoć kada su u pitanju rješavanja problema s poreznim dugovanjima. Mi se možemo izboriti na razna dugovanja iz prošlosti, ali ne možemo se izboriti s problemom dugovanja po osnovu poreza. Javno pozivamo da se na razini države i to od strane onog Ministarstva koje je nadležno za sport, formira komitet za spas bh. košarke. Pozivamo se ministra Osmanovića i tim koji on želi da okupi, da u narednih sedam dana sazove jedan takav komitet i da sazove sve one ljude koje smatra relevantnim u bh. košarci. Ne mora sazvati nas ako misli da nismo ti koji možemo pomoći. Treba nam tim koji će naći put za sistemsko rješavanje financijskih problema u sportu u BiH. Ukoliko u narednih sedam dana od našeg apela ne dobijemo nikakav odgovor od nadležnih, KS BiH treba biti realan i reći da zbog pojedinaca iz prošlosti mi ne možemo nastaviti dalje i kancelariju Saveza ćemo zaključati. Tako će biti zaustavljene sve aktivnosti košarke u BiH, ali otvorit ćemo neka nova pitanja. Za razliku od nekih drugih pojedinaca, možemo punih usta o ovome govoriti".

Barbarić je još rekao da je račun Saveza trenutno odblokiran, a da ukupan dug iznosi 2.4 miliona maraka. Ukoliko u narednih sedam dana ne bude odgovor od nadležnih, ljudi iz Upravnog odbora KS BiH planiraju da "zaključaju bravu". To bi značilo kraj košarke u Bosni i Hercegovini. 

"Nogometni savez nema ove probleme, nedao Bog da i oni ovise od države,  bili bi u velikom problemu. Ali ovo je jedna incijativa da država pomogne sportu u BiH".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije