Bh. košarkaši se poigravali sa Slovacima u Skenderiji

Pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Bh. košarkaši se poigravali sa Slovacima u Skenderiji

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Slovačku sa 84:71 u meču drugog kola grupe pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Nakon poraza od Švedske, bh. košarkaši su u Skenderiji došli do prve pobjede, pošto su zasluženo savladali selekciju Slovačke, koja je bila izuzetno težak rival, ali je u drugom dijelu meča doslovno nestala s parketa.

Početak meča obilježio je Džanan Musa, koji je ubacio prvih 11 poena naše selekcije i doslovno se poigravao sa Slovacima, koji nisu znali kako da ga zaustave.

Musa nije mogao sam, pa je Slovačka prvi period igre dobila sa 20:18, ali onda u drugoj četvrtini Musa nastavlja da rešeta, pa je naš tim na poluvremenu vodio 38:33.

Koliko god košarka bila timski sport, Musa je, moramo to reći, daleko najzaslužniji za pobjedu nad Slovacima. Iako je zadobio jednu povredu u drugoj četvrtini, na početku drugog dijela dragulj iz Bihaća na sve načine je uništavao Slovake, pa je naša prednost ubrzo iznosila devet poena (50:41).

Na kraju treće četvrtine bh. košarkaši su imali maksimalnih 13 poena prednosti (64:51). U finišu iste Lazić je pogađao trojke, a u tim trenucima Musa je dobio priliku da se malo odmori.

Izabranici Duška Vujoševića i u zadnjoj dionici pokazuju da imaju kvalitet, pa dolaze i na 20+ poena prednosti i tu je već bilo jasno da ćemo upisati prvu pobjedu u pretkvalifikacijama. Slabo popunjena Skenderija je znala da nagradi sjajnu igru košarkaša, a proključala je krajem meča kada su trojica naših igrača pali na parket u borbi za loptom. Borba je ono što će se uvijek cijeniti, a iz nje se stvaraju dobri rezultati.

Musa je bio najbolji na meču sa ubačena 32 poena uz tri asistencija i dva skoka, dok je Lazić ubacio 15 poena uz sedam skokova, a Atić 12 poena. Nad rugoj strani Rančik je ubacio 14, a Fušek 10 poena, koliko je dodao i Ihring.

U srijedu navečer naša reprezentacija igra važnu utakmicu protiv neugodne Armenije, koja već ima dvije pobjede. 

BiH - Slovačka  84:71 (18:15, 14:23, 16:17, 26:18, 20:20)

BiH: Sejfić 5, Lončar 2, Lazić 15, Atić 12, Vrabac 8, Hasandić 2, Gegić 3, Musa 32, Glogovac, Renfroe 3, Gajić, Tomić 2.

Slovačka: Ihring 10, Krajčović, Jones 8, Hilvak, Musil 3, Ziak 5, Baldovsky 9, Rancik 14, Bachan, Sedmak 5, Batka 7, Fusek 10.



Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi