Bh. kupu vratiti smisao!
Najbolji sportista BiH prošlog vijeka: Mirza Delibašić

Finalni turnir u Mostaru

Bh. kupu vratiti smisao!

Gotovo svaki košarkaški radnik, trener ili igrač iz BiH slaže se sa konstatacijom, iako je nikada neće javno priznati, da je smisao igranja u Kupu BiH odavno izgubio svaki smisao.

Niti se osvajanjem pehara dobija pravo na igranje u nekom od evropskih kupova kao što je to slučaj u fudbalu i rukometu, niti iko, osim Košarkaškog saveza BiH, materijalno profitira.

Ono što bi ubuduće možda moglo dati određenu draž pomenutom takmičenju je njegov novi naziv.

Kao što se Kup Srbije zove po velikanu Radivoju Koraću, a u Hrvatskoj nosi ime Krešimira Ćosića bilo bi logično da i naše najmasovnije takmičenje dobije ime po Mirzi Delibašiću, Sabahudinu Bilaloviću, možda Harisu Brkiću...

No, u paranormalnoj državi kakva je BiH vjerovatno bi se morale sve tri strane dogovoriti o imenu Kupa jer bi se dvije nekako uvijek osjećale ugrožene ili gurnute u stranu, 'jadne i čemerne'.

U Mostaru, koji je prvi put domaćin final-foura, igraće četiri bh. ekipe koje su uz Igokeu Partizan najbolje u našoj državi. Bosna ASA, Sloboda Dita, Široki Eronet i Zrinjski HTM u dva dana odlučiće o novom pobjedniku najmasovnijeg bh. takmičenja.

Prognozama se nezahvalno baviti, ali je jasno da su «studenti» prvi favoriti. Branilac naslova, Široki Eronet, nije više sastav koji je kadar preskočiti dvije teške prepreke do trofeja, kao ni tuzlanska Sloboda Dita. Zrinjski HTM imaće prednost domaćeg parketa i blagi 'vjetar u leđa', ali je pitanje da li će i to biti dovoljno da u grad na Neretvi stigne prvi trofej.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.