BiH bolja od Izraela u ludoj završnici

Košarkaši slavili protiv Izraela u Zagrebu

BiH bolja od Izraela u ludoj završnici

E. Škorić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je protiv Izraela (80:79) u pripremama za Eurobasket.

Naši košarkaši u Zagrebu učestvuju na pripremnom turniru zajedno s Hrvatskom, Estonijom i Izraelom. 

Izrael je naš protivnik na EP-u u Francuskoj, te nam je bio večeras rival. Izgledalo je kao da će to biti još jedno razočarenje izabranika Duška Ivanovića, no stvari su se kasnije promijenile, preciznije sve se promijenilo u trećoj dionici.

U prvoj četvrtini Izrael je bio bolji za dva poena (23:21), a na odmor su Izraelci otišli sa devet poena prednosti. Bilo je 45:36. 

Uslijedila je briljantna treća dionica, u kojoj su naši momci uspjeli da se vrate (27:17) i da s vodstvom uđu u zadnjih 10 minuta (63:62). 

U četvrtoj dionici se igralo koš za koš. Smjenjivale su se momčadi u napadu. Imali smo 75:72 vodstvo, no ušlo se u ludu završnicu i paklenih 60 sekundi. Šest sekundi prije kraja, 79:76 u našu korist, a onda tri slobodna bacanja za Yivzorija kojeg je faulirao Šutao. Nažalost, sva tri puta je Yivzori pogodio.

No, bilo je dovoljno vremena za nas, Casspi je faulirao Renfroea, koji je pogodio prvo slobodno bacanje za našu pobjedu. Drugo je, jasno, namjerno promašio kako ne bi bilo vremena za šut Izraelcima.

Elmedin Kikanović je predvodio naš tim sa 14 poena i četiri skoka, Miroslav Todić je dodao 13 poena uz osam skokova, a Andrija Stipanović 12 poena uz šest skokova. Marko  Šutalo je također bio dvocifren s 11 poena.

Kod Izraela je najbolji bio Elyahu sa 16 poena, Omer Casspi ga je pratio sa 14 poena i pet skokova, dok je Mekel dodao 12 poena. 

BiH - Izrael 80:79 (21:23, 15:22, 27:17, 17:17).

BiH: Pašalić 3, Buza 7, Stipanović 12, Šutalo 11, Jošilo, Bavčić, Gordić 6, Kikanović 14, Albijanić, Peršić, Renfroe 9, Vrabac, Todić 13. 

Izrael: Nissim, Yivzori 3, Dawson 4, Mekel 12, Elyahu 16, Casspi 14, Limonad 6, Kadir 4, Ohayon 7, Chubrevich, Green 4, Fischer 6, Rothart 3, Blayzer, Timor.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.