BiH je deveta reprezentacija svijeta!

Pobijedili Kinu u borbi za plasman

BiH je deveta reprezentacija svijeta!

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH osvojila je deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Izabranici Josipa Pandže su u borbi za plasman pobijedili Kinu rezultatom 88:84.

Ponovo je naša selekcija odigrala jako dobar meč i na kraju je zasluženo stigao novi trijumf. 

Krenulo je dobro. Od prve minute naš tim je dominirao. Imali smo bolji skok, nismo gubili mnogo lopti i rezultat je nakon prve četvrtine bio na našoj strani. Bh. tim je imao 10 poena prednosti, 28:18.

Druga dionica donosi nešto izjednačeniju košarku u uvodnim minutama. Kinezi su uspijevali da se održe u meču, došli su i do minus šest, ali je u završnici naš tim ponovo podigao prednost. Serijom poena Sani Čampara je odveo bh. selekciju na 15 poena razlike, 47:32, da bi se na odmor otišlo istom razlikom 49:34.

Kinezi su odlično krenuli u nastavak utakmice. Napravili su veliku seriju, došli su samo do minus jedan 53:52, te su imali napada za vodstvo. Uspjeli su naši rivali da dođu do prednosti 60:59 trojkom na minut i po prije kraja prve dionice i to zahvaljujući odličnoj odbrani.

U posljednju četvrtinu se ušlo vodstvom Kine od jednog poena razlike, 62:61, ali je naša selekcija bolje ušla u posljednjih deset minuta igre.

Poenima Lazara Mutića ponovo smo imali solidnih pet poena prednosti, 69:54, no utakmica je bila daleko od gotove. Kinezi su konstantno držali priključak, pogađali su kad je trebalo i meč je ušao u neizvjesnu završnicu.

Čampara je na dvije minute prije kraja pogodio za 80:75, da bi zatim Mirković pogodio dva plus jedan za 83:77. Kinezi su uzvraćali, Musa je ponovo pogodio za plus šest na minut do kraja, te je bilo izvjesno kako će naš tim stići do pobjede u ovom meču.

Na kraju je naša selekcija stigla do trijumfa i devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Španiji, iako su Kinezi pokazali da se radi o zaista nezgodnoj selekciji.

Džanan Musa je ponovo predvodio našu selekciju. Meč je završio s 33 poea uz devet skokova, a Sani Čampara je dodao 19 poena.

Chen je na drugoj strani ubacio 30 poena...

Meč za 9. mjesto:

BiH - Kina 88:84

BiH: Alikadić 4, Mutić 6, Vlačić, Barukčija, Kočić, Čerkezović 7, Čampara 19, Musa 33, Bačvić 2, Mirković 11, Cvitanović, Janković 6.

Kina: Xu, Huang, Wang 5, Chen 30, Bai 8, Wu 7, Jia, R.Wang, Liu 3, Li 8, Zhao 8, Zhu 15.

Vidi video!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi