BiH prokockala pobjedu u Švedskoj

Meč 1. kola pretkvalifikacija za SP

BiH prokockala pobjedu u Švedskoj

E. Čaušević

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u gostima poražena od Švedske (81:73) u prvom meču grupne faze pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Od samog početka meča gledali smo dosta izjednačenu igru, a obje ekipe su igrale dosta dobro u napadu. Šveđani su nešto bolje otvorili utakmicu, no naš tim im nije dozvolio previše da se razmašu. Iako su domaći pogodili nekoliko trojki na startu bh. tim je na krilima Džanana Muse uspio da vrati meč u egal, a nakon prvog dijela rezultat je bio 23:20 za bh. selekciju.

U drugoj četvrtini smo također gledali istu sliku na parketu, a nijedna reprezentacija nije uspjela da stvori neku ozbiljniju rezultatsku prednost. U selekciji Švedske u prvom poluvremenu odličan je bio Eriksson koji je ubacio 17 poena za 20 minuta, a na pauzu se otišlo kod rezultata 38:38.

Izabranici Duška Vujoševića su u trećoj dionici bili dosta bolji protivnik i prvi put na meču uspjeli su da povedu sa osam poena razlike kada je bilo 61:53. Međutim, do kraja treće četvrtine Švedska je uspjela ponovo da smanji prednost, a pred posljednjih deset minuta rezultat je glasio 61:55 za ekipu Bosne i Hercegovine.

Na samom startu četvrte dionice Šveđani su trojkom smanjili na 61:58, a potom je naš tim napravio grešku u napadu, ali na sreću to domaći tim nije uspio da iskoristi. Iako smo ponovo uspjeli da povećamo prednost Šveđani nisu dozvoljavali da naš tim prelomi meč, te su uspjeli doći na jedan poen zaostatka šest minuta prije kraja kada je bilo 65:64 za naše.

Izabranici Duška Vujoševića u narednom napadu ponovo nisu mogli da poentiraju, a to su igrači Švedske kaznili ekspresno i poveli u sa 66:65. Naša igra se u tim momentima totalno raspala i nismo imali rješenje u napadu, ali ni odbrani za raspolođene košarkaše Švedske. S druge strane Gaddefors je proratio i nastavio seriju Šveđana koji su poveli otišli na šest poena razlike.

No, naš tim se uspio koliko-toliko vratiti ponovo u egal završnicu i napraviti dramu u ovoj utakmici. Međutim, i pored velike borbe čini se da Duletovi Zmajevi nisu imali snage da ponovo naprave preokret i slave. Na kraju je Švedska upisala pobjedu rezultatom 81:73.

Najefikasniji igrač na meču bio je košarkaš Švedske Eriksson sa 25 poena, u našem timu istakao se Musa sa 17 poena, a jedan poen manje dodao je Lončar.

Pretkvalifikacije, Grupa A, 1. kolo:

Švedska - Bosna i Hercegovina 81:73 (20:23, 18:15, 17:23, 26:12)

Švedska: Person 5, Borg, Gaddefors 16, Pita 2, Massamba 6, Phlmblad, Ramstedt, Lindqvist 11, Spires 12, Eriksson 25, Schuberg, Engstrom.

Bosna i Hercegovina: Sejfić, Lončar 16, Zahiragić, Lazić 6, Atić 4, Vrabac 6, Hasandić 6, Gegić 1, Musa 17, Renfroe 8, Muratović, Tomić 8.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi