Bitka za Lille

Želimo u drugi krug, želimo pobijediti Finsku

Bitka za Lille

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra jednu od najvažnijih utakmica na Eurobasketu u Francuskoj.

Ne otpisujte nas i onda kada smo gotovi. Tom bi se rečenicom mogao opisati naš sportski mentalitet, a posebno kada su u pitanju košarkaške selekcije. Znali smo se dizati iz pepela i slaviti, kada su nas već tapkali po ramenu i tješili kako će drugi put biti bolje. 

Mladi košarkaši su na nedavnim takmičenjima u nekim ludim završnicama stizali do velikih rezultata. Onda se sjetimo prošlosti, pa nedavne Litvanije i pobjede koja nam, nažalost, nije bila dovoljna. Ta pobjeda je bila odraz nas, našeg mentaliteta, naše snage i volje, našeg inata.

Protiv Izraela, kada smo također već bili na rubu poraza, dogodilo se 'ono nešto'. Dogodile su se lude serije, trojke, ona Kikanovićeva uz zvuk sirene. Hodali smo ivicom, ali nismo pali. Pobijedili smo. Ta pobjeda bi mogla da bude ključena u borbi za drugi krug, no još ništa nije gotovo.

Slijedi Finska, pa Rusija. Prva je danas - od 15 sati. Finci su nam nezgodan rival, ekipa protiv koje nekako nismo naučili da igramo, čiji stil nam ne odgovara. Prisjetimo se i poraza u Litvaniji 2011. godine, kada nas je Finska pobijedila sa 92:64 u vjerovatno puno jačem sastavu od onoga što imamo danas.

Sve to i možda euforija nam odmažu, ali način na koji su igrali Stipanović, Kikanović, Gordić, Renfroe, Šutalo, Milošević i društvo protiv Izraela daje nam za pravo da danas vjerujemo u pobjedu. Nemamo zvijezde na Eurobasketu, ali srce definitivno imamo. Bespoštedna borba ovih mladića pod palicom velikog stručnjaka kakav je Duško Ivanović mogli bi da budu ključan faktor. Uz malo sreće, naravno.

Za očekivati je tešku utakmicu, možda kao i protiv Izraela, uz želju da ipak pobijedimo bez produžetka i poena uz zvuk sirene, ali Finci će nas mučiti. Finska je mnogima pomrsila račune i malo je nedostajalo da iznenadi Francusku prepunu NBA zvijezda u prvom kolu, kada su Parker i društvo tek nakon produžetka došli do pobjede.

Da vam ukratko predstavimo roster Finske: Petteri Koponeen je sjajni playmaker Himkija i on je jedan od onih igrača koji puno znače Finskoj. On je, osim toga, bio 2014. godine na Svjetskom prvenstvu najbolji asistent. Vodio je Himki do naslova Eurokupa i VTB lige.

On je lider ove ekipe, neko ko bi mogao da odvede Finsku u drugi krug. Bek šuter Sasu Salin je također igrač kojeg moramo dobro čuvati. Član je Gran Canarije, a na EP-u je na učinku od 14.3 poena, 2.7 skokova i 1.7 asistencija po meču. 

Sjajan je šuter, zna da uveže četiri ili pet trojki bez da trepne. To mu je najjače oružje i treba ga što više pokušati zatvoriti i blokirati. Agresivan je igrač, igra dobru odbranu i nije slučajno član jednog kluba iz španske ACB lige.

Erik Murphy igra za Bešiktaš, visok je 208 cm i ponajbolji je igrač Finske na ovom Eurobasketu. Iako rođen u Francuskoj, izabrao je da igra za Finsku. Ubacuje 16.7 poena u prosjeku uz čak 9 skokova. 

Strijelac je svjetske klase, poznat je po svojoj nesebičnosti, a njegov otac Jay Murphy je također igrao značajnu ulogu u evropskoj košarci.

Centar Gerald Lee, igrač Murcije, također odrađuje dobar posao u igri Finske, koja je ipak najopasnija zbog brze igre i vanjskih šutera. Sve u svemu, dosta kvalitetnih igrača, ali i sjajni stručnjak Henrik Dettmmann na klupi. Finska je sve samo ne selekcija koju možete unaprijed otpisati. Ovo će biti izuzetno jaka utakmica, nema sumnje, ali ako se sve poklopi - slavit ćemo novu pobjedu.

U slučaju poraza, ostaje nada da ćemo pobijediti Rusiju i da će nam se posložiti i neki drugi rezultati. No, uživajmo mi danas, a poslije ko zna...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.