Borba nije izostala, realizacija jest: Poljaci bolji od BiH

Eurobasket, grupa A, 1. kolo:

Borba nije izostala, realizacija jest: Poljaci bolji od BiH

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dožvijela je poraz od favorizovane Poljske rezultatom 68:64 u prvom kolu grupe A Eurobasketa u Francuskoj.

Bh. košarkaši, koji su oslabljeni neigranjem Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića, nisu uspjeli da prirede iznenađenje u Montpellieru, u prvom susretu na Evropskom prvenstvu.

Imali smo dobro otvaranje utakmice, bili smo u egalu s Poljacima prvih 15 minuta, a posebno u zadnjih 10 minuta. Naša selekcija vodila je 18:16 nakon prve dionice, ali u drugoj četvrtini smo se raspali iako smo vodili 24:20. 

A onda je uslijedila serija poljskog tima, koji je, kako se bližio kraj prve dionice, samo povećavao prednost. Do kraja prvog dijela Poljaci su stiglido dvocifrene prednosti, bilo je 40:30. 

U prvom dijelu naš najbolji igrač bio je Stipanović sa osam poena, izaostao je precizan šut kod Kikanovića, dok je na drugoj strani Ponitka skupio devet poena u prvih 20 minuta, kada smo Gortata uspjeli zadržati na šest poena. 

Loše otvaranje treće dionice, Poljska je preko Gortata, Kuliga i Slauhtera nakon dvije minute igre imala sedam poena. Poljska je stigla bez većih problema do plus 15 (47:32).

Sredinom treće četvrtine smo uspjeli napraviti 8:0 seriju, malo se vratiti u igru, no Poljska je održavala dvocifrenu prednost. U završnici treće četvtine smo se probudili, zaigrali odbranu, ali uz sjajnog Stipanovića i Renfroea se u potpunosti vraćamo, pa se u posljednjih 10 minuta ušlo pri rezultatu 58:53.

Dosta neizvjesno bilo je u posljednjoj dionici. Naši momci su zaigrali još hrabrije i odlučnije, ali Poljska je bila ta koja je konstantno vodila. Dugo je rezultat 62:57 bio aktuelan na semaforu. Promašivao je Kikanović, kojeg danas ništa nije išlo, nije uspio ni Šutalo, ali srećom i Poljaci su bili neprecizni pa smo "živjeli". 

Oko šest minuta u posljednjoj četvrtini nismo uspjeli da poentiramo... Konačno je Stipanović poentirao za minus četiri (63:59). Iako je nada postojala, nismo došli do pobjede. Prvi poraz, ali borba nije izostala. Imali smo zadnji napad za izjednačenje, no veliki promašaj Šutala. Poljaci su pogađali s linije slobodnih bacanja, a onda Šutalo zabija trojku za 64:66. Bilo je slobodnih bacanja, ali poraz nismo izbjegli.

Stipanović nas je predvodio sa 20 poena i on je jedini naš igrač koji je ubacio dvocifren broj poena. Renfroe je imao osam poena, šest skokova i pet asistencija, dok je Kikanović ubacio svega šest poena uz očajan procenat šuta iz igre.

U sastavu Poljske Waczynski je ubacio 15 poena, Pontika 13, Slaughter i Gortat po 10.

Eurobasket 2015, grupa A, 1. kolo:
BiH - Poljska 64:68 (18:16, 12:24, 23:18, 10:11)

Bosna i Hercegovina: Pašalić , Buza , Stipanović 20, Šutalo 8, Bavčić , Gordić 6, Kikanović, 6, Peršić 6, Milošević, 8, Renfroe 8, Vrabac 2, Albijanić 
Poljska: Czyz, Cel 8, Slaughter 10, Kulig 4, Ponitka 13, Waczynski 15, Gortat 10, Koszarek 2, Zamojski 2, Karnowski 2, Gruszecki 2, Skibniewski 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.