Bosna i Hercegovina je prvak Evrope!

Kadeti postali evropski prvaci

Bosna i Hercegovina je prvak Evrope!

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine postala je prvak Evrope. Naši mladi košarkaši su u finalu Evropskog prvenstva savladali domaćina Litvaniju rezultatom 85:83.

Odlično je naša selekcija odigrala prvu dionicu. Poveli su s 8:2, vodili su kompletnim dijelom prve dionice, a briljirao je nevjerovatni Džanan Musa. 

Imala je naša selekcija i 11 poena prednosti u jednom trenutku. Ipak, serijom od 6:0 Litvanci se vraćaju, ali je ponovo na scenu stupio Musa. S dvije trojke odveo je našu selekciju do plus sedam nakon prvih 10 minuta, 26:19.

Drugi period ponovo donosi sjajnu košarku naše selekcije. Iako su Litvanci konstantno prijetili, dolazili su na minus jedan, Džanan Musa nije dozvolio da preokrenu rezultat. 

Sjajnom igrom u završnici prvog poluvremena naša selekcija ponovo odlazi na dvocifrenu prednost, a na poluvrijeme smo otišli sa 13 poena prednosti, 50:37, uz odličnu igru.

U nastavak bolje ulaze Litvanci. Međutim, Sani Čampara je preuzeo glavnu ulogu, te je pogađao kad je trebalo. Održavala je naša selekcija vodstvo, nije dopuštala Litvancima da se vrate, a nakon 30 minuta igre imali smo 10 poena prednosti, 69:59.

Pokušavali su Litvanci na sve načine da se vrate u posljednjoj dionici. U tome su i uspjeli. Prišli su samo na minus tri, imali su napade i da se potpuno vrate i preokrenu, ali je Musa trojkom s devet metara pogađa za 84:79.

Velička je zatim pogodio za Litvu. U posljednju minutu se ušlo sa plus tri (84:81), da bi zatim naši izgubili loptu. Zatim i Velička promašuje, ali su imali ipak priliku da sa bacanja dođu do smanjena prednosti. Velička je promašio oba, ali su opet Litvanci imali napad. Pogodili su, Musa je s linije potvrdio pobjedu naše selekcije i zlatnu medalju.

Džanan Musa je predvodio našu selekciju sa 33 poena, osam skokova i sedam asistencija, a Sani Čampara je dodao 23 poena, dok je kod Litvanije Velička ubacio 14 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti