Bosna, Sloboda i Posušje u finalu

Juniorsko košarkaško prvenstvo BiH

Bosna, Sloboda i Posušje u finalu

M. Skaka

Juniori KK Bosna opet su pokazali da se u boljem dijelu ovog kluba radi odlično.

Iako je bilo upitno da će uopšte putovati u Banjaluku zbog finansijskih problema u seniorskoj ekipi, zahvaljujući privatnom sponzoru mladi igrači Dženana Podbičanina ipak su otišli put Krajine.

Nakon što su u kadetskom uzrastu već ranije ubjedljivo izborili finale, i u juniorskoj konkurenciji mladi košarkaši Bosne plasirali su se u finale prvenstva BiH Pobijedivši u Banjaluci prvake RS, ekipu Alfom Šampion rezultatom 100:91. Najbolji igrači su bili Hot Amin 35 poena i 14 asistencija, te Mujić Ernad sa 14 poena i 20 skokova i zaista je šteta što većina tih momaka nikada neće dobiti šansu u seniorskoj košarci ukoliko se u sarajevskom klubu nastavi dosadašnja praksa.

Juniorsko finale će se igrati 29. i 30. juna, a protivnici Studentima će biti Sloboda i Posušje koje je izbacilo Široki u prvenstvu KSHB, dok će se kadetsko finale igrati 22. i 23. juna u Širokom Brijegu, a u ovom uzrastu za titulu boriće se Široki, Leotar i Bosna

Vrijedi spomenuti i to da za Bosnu u oba uzrasta nastupa ista ekipa. Većina kadeta nastupa i u juniorskoj selekciji pa je plasman u juniorsko finale još značaniji za buduće Studente.

Gdje nestaju mladi talenti?


Škola košarke Bosna prema prvoj ekipi svake godine pošalje bar tri igrača koji su u prvoj petorci juniorske reprezentacije nakon čega im se gubi svaki trag na bosanskohercegovačkoj košarkaškoj sceni. Podsjetimo, u reprezentaciji 89. i 90. godište tu su bili Đedović Nihad i Šehović Sead (Crna Gora), 90. godište - Klinac, Čamdžić, Majstorić, 91. godište - Buza, Demić, Anđelić i sada 92. godište - Mujić, Hot (Crna Gora) i Muflizović. Postavlja se pitanje da li je moguće da za igrače koji čine okosnicu mladih reprezentacija u bosanskohercegovačkoj seniorskoj košarci nema mjesta, dok nam rostere ekipa popunjavaju, a tribine prazne, "domaći" igrači iz Srbije ili Hrvatske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.