Brutalna osveta Litvanije: Kadeti pregaženi u prvom meču

Evropsko prvenstvo, 1. kolo

Brutalna osveta Litvanije: Kadeti pregaženi u prvom meču

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom je krenula u odbranu titule na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Izabranici Dragana Mičića danas su uvjerljivo poraženi od Litvanije rezultatom 96:46.

Litvanci su tražili osvetu za izgubljeno prošlogodišnje finale pred svojim navijačima u ovom uzrastu, a na kraju su u tome i uspjeli.

Očajno je naša selekcija ušla u meč. Nisu naši mladi košarkaši uspjeli pogoditi apsolutno ništa u prvoj četvrtini, uigrana akcija nije postojala, što je Litvanija maksimalno koristila i nakon prve dionice su naši rivali imali plus, 18. Rezultat je glasio 22:4.

Nešto bolja igra bh. kadeta viđena je u drugoj dionici. Iako je šut iz igre bio još uvijek skroman (30%), uz također očajno izvođenje slobodnih bacanja tijekom cijele utakmice, Litvancima nije dopušteno da se još više odvoje. Igrala se izjednačena košarka u ovom dijelu meča, da bi se na odmor otišlo sa 17 poena prednosti u korist protivnika, 40:23.

Nije se bh. tim mogao vratiti u meč u nastavku. Ponovo smo pravili jako mnogo grešaka, Litvanci su s druge strane pogađali i nakon četiri minute igre u trećoj dionici bilo je plus 25 poena razlike, 53:28. Do kraja trećeg perioda prednost je rasla iz napada u napad i nakon 30 minuta igre bilo je čak 38 poena prednosti, 70:32.

Agonija bh. selekcije nastavljena je i u posljednjoj dionici. Litvanci su lagano koristili svaki poklon, prednost je otišla preko 40 razlike, a na kraju je bilo plus 50.

Tomas Balciunas je predvodio Litvu sa 15 poena ,dok je kod naše selekcije jedini dvocifren bio Kenan Kamenjaš sa 12 poena.

Grupa C, 1. kolo:

Litvanija - BiH 96:46

LITVANIJA: Sirvydis 5, Admomavicius 13, Vilys 10, Kupstas, Urbonavicius 6, Arlauskas 10, Geidraitis 6, Balciunas 15, Jokubaitis 13, Kancleris 4, Venskus 6, Vaistaras 8.

BIH: Karić 1, Milošević 4, Tiganj 5, Ilić, Mehić 2, Cvetić 4, Gutić 2, Biberović 3, Vuković 9, Kamenjaš 12, Višnjić 2, Omerović 2.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi