Burch u finišu utakmice slomio otpor Čelika

A1 liga za košarkaše, 15.kolo

Burch u finišu utakmice slomio otpor Čelika

D. Kurbegović

Košarkaši Čelika i sarajevskog Burcha večeras su u zeničkoj Areni pred oko 400 gledalaca odigrali zanimljivu utakmicu 15.kola A1 lige. Gosti su u ovu utakmicu ušli kao favoriti, ali to su večeras pokazali tek u finišu utakmice, kada je do izražaja došla duža klupa gostiju, te mirna ruka Prentice Bella kada se utakmica lomila. Na kraju je bilo 54:65 (22:11, 19:19, 12:19, 7:18) za ekipu Burcha.

Prvo poluvrijeme nije nagovještavalo da će gosti iz Sarajeva pobijediti u Zenici, domaći košarkaši sjajnom igrom u odbrani, imali su prednost kako u prvoj, tako i drugoj četvrtini. Prvi period završen je u korist Zeničana rezultatom 22:11, da bi u drugoj četvrtini Čelik održavao prednost te na poluvrijeme otišao s prednošću plus 11 poena razlike 41:30.

Kako je Čelik odigrao sjajno prvo poluvrijeme, tako su u trećem i posebno četvrtom periodu bili očajni, posebno u napadu, gdje nisu mogli pogoditi otvorene šuteve za dva i tri poena. Početkom treće četvrtine gosti prave seriju 13:0, te prelaze u vodstvo. Do posljednje dvije minute utakmice, rezultat je bio u egalu, a onda Amerikanac u redovima gostiju uzima stvari u svoje ruke, te s dvije trice rješava pitanje pobjednika u večerašnjoj utakmici. 

Čeliku je večerašnji poraz bio osmi u prvenstvu, uz sedam ostvarenih pobjeda, dok Burch u 14.odigranih kola ima omjer 11 pobjeda i tri poraza, te se bore za što bolju startnu poziciju prije play-offa

Kada su u pitanju najbolji pojedinci u pobjedničkoj ekipi, Faruk Kalamujić ubacio je 16 poena uz devet skokova, Mirza Velić je također ubacio 16 poena,dok je Asim Ahmedić imao double-double učinak od 12 poena i 13 skokova. U redovima Čelika jedini raspoloženi za igru bili su Ernes Mešinović sa 16 poena i šest skokova, dok je Faris Preljević imao 12 poena i četiri asistencije. Razloge poraza Zeničani trebaju tražiti u veoma lošoj partiji kapitena i najboljeg igrača Armina Bilića koji je u 38 minuta na parketu ubacio samo šest poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi