Čelik u produžecima slomio otpor Igmana

A1 liga za košarkaše, 14. kolo

Čelik u produžecima slomio otpor Igmana

D. Kurbegović

Košarkaši zeničkog Čelika večeras su u Areni pred oko 400 gledatelja dočekali ekipu Igmana iz Hadžića. Zeničani su prije ove utakmice imali omjer od osam pobjeda i pet poraza uz četvrto mjesto na tabeli, dok su gosti iz Sarajeva bili na omjeru tri pobjede i 10 poraza što je dovoljno za 10 poziciju A1 lige za košarkaše.

Domaći košarkaši bolje su otvorili utakmicu, te su preko raspoloženih Opačka i Avdibegovića prvu četvrtinu riješili u svoju korist 27:15. Zanimljiva situacija se desila u drugoj četvrtini, kadetski reprezentativac i igrač Sparsa Sani Čampara utrčao je u dvoranu, te se nakon zagrijavanja našao na parketu. Koliko mladi košarkaš, koji igra na dvojnu registraciju vrijedi za ekipu iz Sarajeva pokazat će se u nastavku utakmice.

Prvo poluvrijeme okončano je vodstvom Čelika od plus 12 poena razlike 53:41, s tim da treba spomenuti da su domaći košarkaši vodili i preko 20 poena razlike u drugoj četvrtini. 

Nakon poluvremena u trećem periodu minijatura 17-godišnjeg Čampare, koji sjajnim asistencijama i poenima vraća Igman u utakmicu. Na kraju treće četvrtine bilo je samo plus četiri za Čelik 66:62, tako da se u posljednjoj dionici očekivala neizvjesna završnica.

Upravo je tako i bilo, Čampara i Gegić su pogađali sve što su bacili prema košu, a domaći košarkaši su postali nervozniji jer su imali veliko vodstvo, koje se brzo istopilo.  U 36.minuti koševima Balića ekipa iz Sarajeva došla je do izjednačenja rezultata 75:75. Do kraja utakmice igralo se koš za koš, a onda je stvari u svoje ruke uzeo najbolji igrač Čelika Ivan Opačak, koji je sa pet vezanih poena devet sekundi prije kraja doveo domaće u vodstvo 83:80. Kada su svi u dvorani ustali da aplauzom isprate još jednu pobjedu domaće ekipe, loptu je uzeo Sani Čampara, sjajnom fintom se oslobodio jednog čuvara, pretrčao brzo na drugu polovinu terena, te sa devet metara preko ruke dvojice domaćih igrača pogodio "nemoguću" trojku u posljednjoj sekundi za 83:83 i produžetke.

U Areni su se domaći navijači dugo čudili potezu koji dugo nije viđen u Zenici na košarkaškim utakmicama. Dodatnih pet minuta utakmice donijelo je isto tako dosta dobru i neizvjesnu košarku, gosti su bolje otvorili produžetak, te su preuzeli vodstvo u 43.minuti bilo je 85:87 za Igman. Naravno, kada je god potrebno loptu u svoje ruke uzimaju dvojica najiskusnijih domaćih košarkaša, Opačak i Avdibegović na mišiće postižu ključne poene i donose devetu pobjedu za Čelik u ovom prvenstvu. Na kraju je bilo konačnih 96:89 (27:15, 26:26, 13:21, 17:21 i 13:6) za Zeničane.

Najbolji pojedinci u redovima Čelika bili su Opačak sa 21, Avdibegović i Degić sa 17, te Durmo i Preljević sa po 12 poena. Kod ekipe Igmana prvo ime bio je  Čampara sa 25, Gegić je dodao 22, Tarčin 17, te Mehić 11 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi