Cibona šokirala Zvezdu u Beogradu i izborila Euroligu

Fantastična utakmica Šarića i Blassingamea

Cibona šokirala Zvezdu u Beogradu i izborila Euroligu

Košarkaši Cibone u prvom polufinalu regionalne ABA lige savladali su u beogradskoj Kombank Areni domaću Crvenu zvezdu rezultatom 75:70, te izborili plasman u finale. 

Košarkaši trenera Slavena Rimca odigrali su sjajnu utakmicu,vodili su većim dijelom utakmice, ali su na kraju sami sebi zakomlikovali situaciju i morali su spašavati sigurnu pobjedu. Uprkos nekoliko izgubljenih lopti Dario Šarić je još jednom pokazao košarkašku klasu.

Crvena zvezda je nakon nepune dvije minute igre vodila 5:4, a onda je Cibona napravila veliku seriju od 13:0 i otišla na prednost od 12 poena (17:5). Nakon prvog dijela igre Cibona je vodila sa 21:15, dok je na poluvrijeme nekadašnji evroski prvak iz Zagreba otišao sa plus 11 (38:27).

Cibona je na krilima sjajnih Darija Šarića i Jerela Blassingamea igrala sjajno i u trećoj četvrtini, dok je kod domaćina jedina svjetla tačka bio reprezentativac Slovenije Jaka Blažič. Cibona u posljednjih deset minuta ulazi sa prednošću od 15 poena (61:45). 

Zvezda je bila na koljenima, ali početak posljednjeg perioda dao je veliku nadu domaćim igračima i navijačima. Zvezda je u prve četiri minute zadnjeg perioda napravila seriju 8:0 i vratila se potpuno u igru.

Dok je Arena ključala Jerel Blassigame je pogodio tricu i prekinuo veliku seriju Zvezde. Zvezda je pokušala odgovoriti dalekometnim šutevima, ali je Nelson jedva pogodio tablu. Nakon toga je Katić izgubio jednu loptu na tri minute do kraja i Cibona je bila nadomak pobjede.

U posljednje dvije minute na parketu Kombank Arene odvijala se prava drama. I jedni i drugi suu nervozi  izgubili previše lopti, a odskakali su najbolji igrači Šarić, Blassingame, Nelson...

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Cibona je na kraju ostvarila jednu od najvećih klupskih pobjeda u poslijeratnoj historiji i vratila se u Euroligu među košarkaške velikane. Crvena zvezda nije uspjela pred domaćim navijačima ostvariti zacrtani cilj - osvajanje Jadranske lige i plasman u Euroligu.

Jerel Blassingame je kod Cibone postigao 28 poena i dodao 9 asistencija, Dario Šarić je imao 21 poen i 15 skokova. Kod Zvezde je prvo ime bio Jaka Blažič sa 25 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.