D. Hodžić i Kapelan su kvalitet za "repku"

Opet zanimljive igre košarkaša

D. Hodžić i Kapelan su kvalitet za "repku"

Igre naših košarkaških reprezentativaca nakon vikenda iza nas sasvim sigurno zaslužuju visoku ocjenu.

Ovakav zaklučak se nameće pogotovo za uži krug naših igrača koji čine onu "jezgru" naše selekcije. Ti igrači ponavljaju kvalitetne igre iz kola u kolo. Potencijalni reprezentativci, ili oni koji bi trebali biti dostojna zamjena za standardne još uvijek traže "svoje mjesto pod suncem".

Pa ipak, i tu ima iznimaka. Ko god bude vodio naš državni tim u narednom periodu, sad je već evidentno, morat će pojedina rješenja tražiti i u domaćem prvenstvu. U Ligi - 13 postoji potencijal, a upravo je vikend koji "seciramo" na košarkaški način izbacio imena Diega Kapelana i Dine Hodžića, koji su na maestralan način odigrali derbi susret 7. kola.

Tvrdnje da naša lige ne posjeduje kvalitet, koje u neku ruku i nisu daleko od istine, možda ipak dovodi u pitanje Muhamed Pašalić, koji u Kavali igra izvrsno. Nije li ovaj igrač igrao prošle sezone u našoj zemlji? Naravno da jeste, a evo već nakon 4. kola Heba lige, njegov kvalitet je prepoznat i u Grčkoj.

Uglavnom, povratak Bavčića u sastav Vanolia, najava povratka u formu Đedovića i Gordića, standardno dobre predstave Bajramovića i Ikonića, uz neizostavnog Teletovića, samo je djelić onoga što su nam priuštili naši reprezentativci. Dodajmo Hodžića, Domercanta, ali i domaće snage iz Lige - 13, nisu protekla dva dana bila uopšte loša.
Krenimo redom. 


Mirza Teletović je u još jednoj utakmici pokazao da mu je samo nebo granica ove sezone. Caja je slavila protiv Alicantea (65:55), a naš košarkaš je i u 11. utakmici Laborala bio najbolji pojedinac u redovima tima za koji nastupa. Postigao je 22 poena uz 4 skoka. Ovo je Teletoviću bio treći najbolji učinak ove sezone kada je Endesa liga u pitanju (23 protiv Valencije, 24 protiv Gran Canarije). Bila je ovo ujedno treća vezana pobjeda u Endesa ligi Caje Laborala.

Nihad Đedović je najavio staru formu u pobjedi Rome nad Vanolijem, 6. kolo Lege A. Nakon dvije mršave partije, protiv Bavčićeve Cremone igra je bila za svaku pohvalu. Đedović je upisao 13 poena, 3 skoka i 3 asista. Njegov treći po vrijednosi učinak u dosadašnjih 6. kola.

Nemanja Gordić je baš kao i njegov kolega iz kluba Đedović najavio povratak u staru formu. Postigao je "season high" sa 8 poena, 3 skoka, 2 asista.

Edin Bavčić se nakon povrede jagodične kosti vratio u sastav Vanolija i to na veoma dobar način, najbolja statistika ove sezone za Edina ostala je nakon ove utakmice, u njoj je pisalo 9 poena uz 5 skokova. Na kraju dana uspješniji su bili Đedović i Gordić.  Dobra forma Bavčića i povreda, koja je očigledno prošlost daju nadu u još bolje partije našeg reprezentativca.

Henry Domercant je u 5. kolu VTB lige protiv Krasnie (76:65) bio izrazito nadmočan, 20 poena je upisao naš igrač, koji od početka sezone ne posustaje sa odličnom i reprezentativnom formom. 

Kenan Bajramović je sa 18 poena u pobjedi Banvita nad Tofasom (96:85) ponovio svoj najbolji učinak ove sezone. Bila je ovo treća utakmica u nizu u kojoj Kenan postiže 10 i više poena. U ta zadnja tri meča Banvit je upisao dvije pobjede.

Goran Ikonić je sa Pinarom, baš kao Bjramović sa Banvitom bio uspješan. U pobjedi nad Haccetepeom (75:91) Ikonić je postigao 14 poena. Ako računamo i utakmicu prvog kola EuroChalengea u kojoj je Pinar slavio nad Turk Telekomom (74:82, Ikonić 9 poena) onda možemo konstatovati da je jedna uspješna sedmica iza Gorana Ikonića i suigrača.

Muhamed Pašalić je sa Kavalom i dalje na pobjedničkom kolosjeku. U 4. kolu Heba lige Kavala - Agor 60:57, a Pašalić je ovom dosegu pridonio sa 7 poena.

Miralem Halilović opet nije dobio priliku za Zagreb koji je u 7. kolu Aba lige bio uspješan na gostovanju kod Zlatoroga (85:86). Nakon 3. kola Eurolige i susreta sa CSKA u Zagrebu (Halilović 2 poena), ovo je sada opet jedan neugodan niz od tri utakmice u kojima naš reprezentativac nije dobio niti minute.

Ratko Varda je sa Olimpijom još  uvijek bez poraza u Aba ligi. Najnovija žrtva Vardinog tina je bila Krka (78:80), a naš igrač je postigao 7 poena uz 3 skoka.

Milan Milošević je u 4 minute ostao bez poena, dok je Budućnost gubila utakmicu protiv Maccabija (69:81). Nakon dvije utakmice bez prilike za dokazivanje, evo u 7. kolu Aba lige 4 minute protiv ponosa Izraela.

Aleksej Nešović od svih naših reprezentativaca u Aba ligi, Izuzimajući Ratka Vardu pruža najkonstantnije partije. U porazu Hemofarma od Cibone (90:86) Nešović je postigao 5 poena i upisao 2 asistencije.

Adnan Hodžić je u 8. kolu Beko BBL-a bio pristojno raspoložen kada je protiv Bayreutha postigao 6 poena uz solidne brojke kada su u pitanju skokovi, njih je bilo 7. Pa ipak, to nije bilo dovoljno za Tubingen jer su izgubili (53:69)

Dino Hodžić je odigrao odličnu partiju za Bosnu. U derbiju 7. kola Lige-13 kada su gledaoci mogli posmatrati jednu od boljih utakmica ove sezone između Bosne i Zrinjskog (95:87), Hodžić je postigao 25 poena, 2 skoka i 4 asistencije (season high). U četvrtoj četvrtini prilikom serije Bosne od 9:0, u odlučujućim momentima postigao je 6 poena.

Diego Kapelan je u istoj utakmici za Zrinjski postigao 25 koševa, upravo koliko i Dino. Bio je ovo njegov najbolji učinak ove sezone. Imao je visok postotak šuta, a za tri poena je gađao 4-6.

Nermin Buza u pobjedi Bosne nad Zrinjskim samo jedan skok.

Nemanja Sladoje, baš kao i reprezentativni kolega iz U-20 Buza, u porazu Servitiuma od Igokeee (96:79), tek jedan skok.

Mladen Lukić nije ulazio u igru u pobjedi Monthey nad Vaccalom (80:81).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.