Dani komedije na bh. parketima

Nakon poništavanja utakmice RMU - Play Off

Dani komedije na bh. parketima

M. Šljivak

Da se na bh. košarkaškim terenima može apsolutno sve dokazuje odluka Komesara lige Bože Bošnjaka da se utakmica između RMU Banovića i Play Offa poništi zbog navodne nepravilne registracije Tamare Kapor.

Kapor je jedna od igračica koja je iz najkvalitetnijeg tima u Bosni i Hercegovini, zeničkog Čelika, pojačala Banoviće nakon što je Upravni odbor KSBiH odlučio da Čelik nije po volji, te ih je izbacio iz lige.

Anđelika Mitrašinović, Aldijana Iriškić, Aida Kalušić, Tamara Kapor i Nataša Popović potpisale za ekipu Banovića i ovaj tim je tako postao glavni kandidat za titulu prvaka Bosne i Hercegovine, uz ekipu sarajevskog Play Offa.

Međutim, iznenada i neočekivano, nakon poraza Play Offa u derbiju protiv Banovića, pojavila se priča da je registracija Tamare Kapor u novom timu nepravilna.

Ekipa Play Offa, koja se s bori za naslov prvaka, uložila je žalbu na nastup ove košarkašice tri dana nakon utakmice, barem tako tvrde iz Banovića, a komesar Bošnjak je tu žalbu prihvatio, a za SportSport.ba je istakao da se prilikom donošenja poštovao pravila i propise.

"Pravilnik mi ne dozvoljava da komentarišem svoje odluke, ali ono što vam mogu reći je da sam na ovoj funkciji nekih godinu dana i da se držim samo pravila i propisa i tako će biti dok obavljam ovu dužnost", izjavio je Bošnjak.

Međutim, ukoliko su tačne informacije iz Banovića koje kažu da je sarajevska ekipa uložila žalbu izvan za to predviđenog roka, onda se može reći da ovom odlukom komesar lige nije ispoštvovao ni Statut KSBiH po kojem je rok za žalbe 24 sata od odigravanja meča.

"Komesar je radio stvari na koje nema pravo, čak i odluku o utakmici nije donio unutar propisana 24 sata, već nakon tri dana. Također, našu žalbu je odbila Takmičarska komisija, koja nije ni legalno konstituirana. Čak se ignorira dopis iz KSBiH u kojem je Nataša Bašović, koja je izdala licencu, potvrdila da je Kapor uredno registrirana za nas", istakao je za Avaz Zijad Bečić, predsjednik Banovića, te dodao:

"Očekujem da će Upravni odbor što prije reagirati i konačnu odluku donijeti do 31. maja".

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Tim iz Banovića se žalio na ovu odluku komesara, a kancelarija Saveza je nakon pregleda proglasila registraciju Tamare Kapor urednom, ali nekim čudom, poznatim ili nepoznatim, žalba Banovića je odbijena od strane Takmičarske komisije, a KSBiH je u ovom slučaju angažovao i advokata koji će sagledati kompletnu situaciju, a odgovor iz advokatske kancelarije bi trebao stići do utorka, kada bi se nova utakmica trebala odigrati.

Bilo kako bilo, odnosno šta god ustanovili advokati koji su angažovani od strane KSBiH, može se reći da je ženska bh. košarka već godinama unazad u jako lošem položaju, i ako se po jutru dan poznaje, teško da će doći do oporavka kojeg priželjkuju istinskiu ljubitelji ovog sporta. Očigledno je da kvalitet i pošteno takmičenje više nisu bitni i dani, mjeseci i godine komedije na parketima će najvjerovatnije biti nastavljeni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi