Džidić: Francuska je favorit, s ostalim bi mogli ući u borbu

Selektor juniorske košarkaške reprezentacije Boris Džidić

Džidić: Francuska je favorit, s ostalim bi mogli ući u borbu

D. Rakanović

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Sarajevu je počela pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu A-divizije, koje se od 29. jula do 6. avgusta održava u Slovačkoj.

Novi selektor bh. juniora Boris Džidić na konferenciji za novinare je rekao da će tokom priprema odigrati osam kontrolnih utakmica. 

"Rana je faza, vršimo testiranja, uigravamo ekipu i saniramo povrede. Nekoliko momaka, koji su imali napornu sezonu, želimo da prilagodimo trenažnom procesu. Očekuju nas kratke i intenzivne pripreme tokom kojih ćemo igrati osam utakmica. Prva je već 6. jula u Sloveniji protiv domaće selekcije, dan poslije u Mostaru imamo dvije utakmice s Crnom Gorom, a zatim nas očekuje nastup na mini turniru u Crnoj Gori na kojem će uz domaćina igrati i Turska. Pripreme ćemo završiti s dvije prijateljske utakmice sa Španijom u Sarajevu i Donjem Vakufu. Nadam se da ćemo izbjeći neke veće povrede i da ćemo otići spremni na prvenstvo", rekao je Džidić.

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u slovačkom Piestanu nalazi se u grupi sa Francuskom, Latvijom i domaćinom Slovačkom.

"Francuska je jedan od favorita prvenstva, u svojim redovima imaju devet igrača koji nastupaju za juniorskog klupskog prvaka Evrope. Nadam se da ćemo s ostale dvije reprezentacije moći ući u borbu. Nećemo imati nijednu laganu utakmicu. Sistem takmičenja je takav da sve četiri ekipe idu u osminu finala, a četvrta i peta utakmica biće najvažnije za dalje takmičenje",  poručio je Džidić.

Bh. juniori će u Slovačkoj nastupiti u znatno oslabljenom sastavu s obzirom na to da neće biti Džanana Muse i Njegoša Sikiraša, koji će biti priključeni seniorskoj reprezentaciji, zatim  povrijeđenih Lazara Mutića, Srđana Kočića i Aljoše Jankovića, kao i Sanija Čampare koji zbog privatnih razloga neće nastupiti na Eurobasketu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije