Elmedin Kikanović - Žrtva umišljenih zvijezda

Sjajan početak sezone bh. košarkaša

Elmedin Kikanović - Žrtva umišljenih zvijezda

M. Šljivak

Centar berlinske Albe Elmedin Kikanović odlično je krenuo u novu sezonu.

Nakon četiri odigrana kola u njemačkoj Bundesligi, 28-godišnji bh. košarkaš je peti strijelac lige sa 18.5 poena u prosjeku i djeluje potpuno nezaustavljivo u dosadašnjem dijelu sezone.

Kikanović je odlično ušao i u Eurocup. Ubacio je 25 poena za 25 minuta u pobjedi nad Fuenlabradom, te je pokazao da je u fantastičnoj formi.

Mnogi se pitaju kako to da Kikanović blista u dresu Albe, a prije mjesec dana u reprezentaciji nije pokazao gotovo ništa.

Odgovor na ovo pitanje je poprilično lagan. Prije svega, atmosfera među igračima njemačkog tima je na vrhunskom nivou.

Gotovo da nema igrača u ovom timu koji vlastiti ego stavlja ispred tima. Iako je tim napunjen američkim igračima, većina njih igra timsku košarku, a Elmedin Kikanović je čovjek kojem se u napadu poklanja puno pažnje.

Trener Albe Ahmet Caki potpuno koristi napadačke atribute bh. centra, koji mu ove sezone uzvraća na najbolji način i na početku sezone je potpuno nezaustavljiv.

To nažalost nije znao iskoristiti sada već bivši selektor BiH Damir Mulaomerović u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Pažnja se više poklanjala umišljenim zvijezdama, koje su radile sve osim korisnog rada za nacionalni tim.

Tako potencijal Elmedina Kikanovića nije došao do izražaja, a realno gledajući morao je, jer se pažnja protivničkih selekcija poklanjala Jusufu Nurkiću i Mirzi Teletoviću.

Tihi momak iz Tuzle se uvijek bez ikakvih problema odazivao u reprezentaciju. Nikada nije previše pričao, već je igrao i trudio se i pored toga što su ga često znali kritikovati zbog promašenih zicera ili nemogućnosti da uhvati skok.

Kikanović je trebao imati više ovlasti u kvalifikacijama. Sada je vjerovatno i kasno o tome pričati, ali ovaj 210 centimetara visoki centar je postao žrtva ega zvijezda koje su nas na kraju koštale plasmana na smotru najboljih selekcija Evrope.

Zato naredni Eurobasket gledamo ispred ekrana, a valjda ćemo nakon svega prestati misliti kako smo košarkaška velesila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi