Fantastičan početak u Zaragozi: BiH razbila Dominikance

Pobjeda kadeta

Fantastičan početak u Zaragozi: BiH razbila Dominikance

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je počela nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Izabranici Josipa Pandže su u prvom kolu lagano pobijedili Dominikansku Republiku rezultatom 84:59.

Serijom 6:0 naša selekcija otvara susret. Rivali su odmah tražili minut odmora, no on im nije pomogao. Sjajnom igrom u odbrani i zaista odličnom timskom igrom u napadu, gdje nije bilo previše forsiranja i soliranja, prednost je iz napada u napad rasla.

Dominirali smo i u skoku. U prvoj dionici smo imali odnos skokova 17:7 u odnosu na Dominikance, koje ni šut nije služio, pa je nakon prve dionice bilo jasno kako nemaju šta tražiti u duelu s reprezentacijom BiH.

Nakon prvih 10 minuta igre bilo je 16 razlike u korist naše selekcije, 25:9.



 

U drugu dionicu smo nešto lošije ušli. Čekali smo na poene više od dvije minute, ali srećom naša odbrana nije dozvolila da se Dominikanci vrate u meč, te smo ubrzo ponovo uspostavili pravu igru.

Džanan Musa je potom krenuo u paljbu prema protivničkom košu. Pogodio je trojku za 22 razlike, 36:14 na nešto manje od pet minuta prije kraja prvog dijela, a potop protivnika nastavljen je i do kraja prvog dijela.

Prednost je rasla iz napada u napad, u jednom trenu je bilo i 28 poena razlike, ali su Dominikanci zahvaljujući greškama naše selekcije uspjeli da spuste prednost na minus 21, 47:26.

Dominikanska Republika je bolje otvorila drugo poluvrijeme. Razliku su dodatno spustili, dok se naša reprezentacija dobro mučila sa skokom, te smo imali i veliki broj izgubljenih lopti. Ipak, nije naša selekcija dozvolila protivniku da se potpuno vrati u meč.

Održavali su naši košarkaši bez većih problema stečenu prednost, iako nas šut u nastavku nije nikako služio. Treći period završen je trojkom Sanija Čampare za 60:39 nakon 30 minuta igre.

Više od dvije minute u posljednjoj dionci naša selekcija nije uspjela postići poene. Srećom, ni protivnika nije slušao šut, pa se nisu uspjeli dodatno približiti. 

Pokušali su zatim Dominikanci i presingom na naše organizatore igre. Uspjeli su razliku spustiti na minus 15 na pet minuta prije kraja, ali do eventualne seznacija i preokreta jednostavno nisu mogli, a prednost je i dodatno povećana.

Naša reprezentacija je na kraju mirno privela meč kraju, te je došla do velike pobjede u ovom duelu, prve na Svjetskom prvenstvu neke od naših selekcija.

Džanan Musa je predvodio našu reprezentaciju sa 32 poena i 10 skokova, Sani Čampara je dodao 18, dok je na drugoj strani Rivera ubacio 17 poena.

SP, grupa D, 1. kolo:

BiH - Dominikanska Republika 84:59

BIH: Alikadić, Mutić 11, Vlačić, Barukčija, Kočić 4, Čerkezović 8, Čampara 18, Musa 32, Bačvić, Mirković 3, Cvitanović 2, Janković 6.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: Minaya 7, Vargas, Segura 6, Rivera 17, Hernandez 2, Benitez 5, Diaz 3, Melo 3, Mirambeaux 7, Perdomo 4, Frink 4, Valdez 1

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi