Fantastična partija Muse, Cedevita pobijedila Zvezdu
Foto: EPA

Dobro odigrao i Stipanović

Fantastična partija Muse, Cedevita pobijedila Zvezdu

M. Šljivak

Košarkaši Cedevite pobijedili su u Zagrebu Crvenu zvezdu rezultatom 79:74 u derbiju 5. kola ABA lige.

Crvena zvezda je kontrolisala rezultat većim dijelom prve dionice. Imao je aktuelni šampion konstantno vodstvo, ali je Cedevita nešto boljom završnicom ovog dijela igre došla do poena prednosti na mini odmoru, 19:18.

Sa boljom igrom zagrebački tim je nastavio i u drugoj dionici. Džanan Musa i Chris Johnson su bili nezaustavljivi i sredinom igre u ovom periodu Cedevita ima velikih devet poena prednosti, 31:22.

Međutim, Zvezda je uspjela da se vrati do kraja prvog poluvremena. Odigrali su odlično samu završnicu, uspjeli su ponovo i da povedu, a na odmor se otišlo neriješenim rezultatom, 39:39.

Sjajni Džanan Musa je na otvaranju drugog dijela vodio Cedevitu ponovo na plus pet (46:41), ali Zvezda nije dopustila domaćim da se previše odvoje i da prelome meč. Serijom od 8:0 beogradski tim ponovo dolazi do preokreta, a do kraja treće dionice viđena je zanimljiva košarka u kojem su se ekipe smjenjivale u vodstvu.

Kevin Murphy se u ovom dijelu igre priključio Musi i Johnsonu sa odličnim napadačim učinkom, ali je Zvezda imala konstantan priključak. U posljednih 10 minuta ušlo se vodstvom Cedevite od dva razlike 63:61.

Posljedna dionica donijela je veoma mali broj poena. Cedevita se mučila sa realizacijom i u šest minuta su uspjeli da postignu samo dva poena. Ni Zvezda nije previše blistala, pa nisu uspjeli da iskoriste neeifkasnost domaćeg tima.

Ušlo se u neizvjesnu završnicu. Ekipa Jure Zdovca je pojačala odbranu, to im je donijelo rezultat i trojkom Katića na dvije i po minute do kraja Cedevita dolazi do plus četiri, 71:67.

Zatim je na drugoj strani nakon minute odmora proradio Taylor Rochestie. Sa pet vezanih poena je ponovo donio prednost Zvezdi na 90 sekundi do kraja, 71:72.

Lazić potom pravi peti faul nad Stipanovićem koji pogađa oba bacanja, a za igrača Crvene zvezde je meč završen i u posljednji minut je Cedevita došla do vodstva od 73:72.

Gosti zatim promašuju napad i daju priliku domaćim igračima da se još više odvoje. Dva bacanja pogodio je Nichols za 75:72, a Rochestie promašuje napad, Andrija Stipanović sa linije slobodnih bacanja završava posao u ovom meču za 77:72.

Nije uspjela Zvezda da napravi čudo i Cedevita je na kraju slavila pobjedu u velikom derbiju.

Džanan Musa je za 18 minuta na parketu ubacio 17 poena uz četiri skoka i dvije asistencije, te je bio najefikasniji igrač Cedevite. Andrija Stipanović je ubacio 10 uz šest skokova. 

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Kod Zvezde Taylor Rochestie je ubacio 18 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi