Fenomenalni Gordić skresao krila Sokolovima

BiH osvojila turnir u Sarajevu

Fenomenalni Gordić skresao krila Sokolovima

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovini osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom košarkaškom turniru u Sarajevu nakon što je u utakmici 3. kola savladala selekciju Crne Gore rezultatom 80:67.

I na trećoj zvaničnoj utakmici košarkaške reprezentacije BiH naš selektor Duško Ivanović odlučio je promiješati karte, a prvu petorku koju je poslao na teren činili su: Gordić, Gajić, Mitrović, Kikanović i Stipanović.

Već u prvom napadu na utakmicu Crnogorci su pogodili šut za tri poena, precizan je bio Bjelica, a Stipanović je smanjio na 3:2. U narednoj akciji centar bh. tima donio je prednost našem timu.

Bjelica je donio izjednačenje ekipi Luke Pavičevića (7:7), da bi se Crnogorci odlijepili sa dvije uzastopne trice nekadašnjeg igrača sarajevske Bosne, a sada crnogorskog kapitena Suada Šehovića.

I dok je goste u igri držao dobar šut sa distance, u timu Duška Ivanovića najraspoloženiji u prvih 10 minuta bila je centarska linija Stipanović-Kikanović. Prva dionica susreta završena je prednošću gostiju, a rezultat je glasio 18:20.

Prvi poeni u drugoj četvrtini viđeni su tek nakon tri minute igre, a precizan za tri poena 

Da pored borbenosti i poentiranja zna i sjajno proigrati, Andrija Stipanović dokazao je odličnom asistencijom za Albijanića kojem nije bilo teško položiti na prazan koš, nakon što su crnogorski centri udvojili Stipanovića.

Na suprotnoj strani Suad Šehović je pogodio svoju treću tricu na susretu, ali je istom mjerom na suprotnoj strani uzvratio Nemanja Mitrović. Nakon što je ušla tri našeg beka, Pavičević je pozvao time-out, a na semaforu je stajalo 26:25 u korist njegove ekipe.

Minuta odmora je dala rezultat, pa su se Crnogorci odlijepili na 31:26, a za to je najzaslužniji bio Milko Bjelica koji je pogodio šut za tri poena. Ipak, tricom u posljednjoj sekundi napada Gordić je smanjio prednost na gostiju na dva poena (29:31). Poslije poena playmakera bh. reprezentacije Pavičević je pozvao novi time-out na nešto više od minut prije kraja prvog poluvremena. Halilović je propustio realizirati oba “penala”, a ja suprotnoj strani isto je učinio Aleksa Popović.

31 sekund prije kraja prvog poluvremena Gordić je pogodio uz faul, a potom sigurno izvedenim slobodnim bacanjem donio minimalnu prednost našoj selekciji. Ipak uz dva realizovana “penala” prednost od pola koša u svlačionicu su odnijeli košarkaši Crne Gore (32:33).

Treći period protekao je u dosta tvrdoj igri, makar kada se radi o rezultatu jer niti jedan od dva tima nije uspio ostvari značajnu rezultatsku prednost. Crnogorce su u igri držali braća Šehović, Suad i Sead, dok je u bh. timu sjajan Elmedin Kikanović. Upravo je bh. centar sjajnim zakucavanjem u posljednjoj sekundi treće četvrtine utakmicu u totalnom egalu (51:51)uveo u posljednjih deset minuta.

Bh. košarkaši su odlično ušli u posljednji period igre. Zahvaljujući sjajnim Gordiću, Kikanović i trici Albijanića bih je nakon dvije minute igre stekla prednost od sedam poena (58:51).

Ivanovićevi izabranici u finišu utakmice zaigrali su mnogo angažovanije, kako u odbrani, tako i u napadu, pa se prednost brzo povećala. Na semaforu je stajalo 63:51 što je bila najveća prednost za jedan tim na cijeloj utakmici. Sa dvije trice Ivanovića i Bjelice Crnogorci su brzo istopili dvocifrenu prednost našeg nacionalnog tima, ali je Gordić imao druge planove. Novim dalekometnim šutem odveo je BiH na 11 poena prednosti. 

Stipanović je pogodio uz faul, ali dodatno slobodno bacanje propustio je realizirati. BiH je imala 13 poena prednosti na nešto više od tri minute do kraja, a za prvom mjesto na turniru izabranicima Duška Ivanovića trebala je pobjeda sa više od deset poena razlike. Prednost košarkaških Zmajeva dalekometnim projektilom povećao je Mitrović, a u repeticiji identičan šut je pogodio Milošević za 76:59.

Suad Šehović je tricom smanji prednost BiH na trinaest poena. Ipak, susret je na kraju završen rezultatom 80:67 što je bilo dovoljno da Zmajevi osvoje prvo mjesto na turniru.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Nemanja Gordića sa 28 poena, dok je sjajnu partiju pružio i Kikanović koji je ubacio 16. S druge strane najučinkovitiji bio je Sead Šehović sa 19 ubačaja. Njegov stariji brat Suad pridodao je 18, dok je Bjelica dao 11. Ono što je interesantno jeste da kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirza Teletović nije ulazio u igru tokom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.