Finci među 10 najboljih selekcija na zadnja dva Eurobasketa

Danas naši košarkaši igraju meč odluke

Finci među 10 najboljih selekcija na zadnja dva Eurobasketa

Dž. Mrakić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovina danas igra možda i odlučujuću utakmicu za plasman u drugi krug 39. izdanja Eurobasketa.

Protivnik našim Zmajevima bit će selekcija Finske, koja, kao i izabranici Duška Ivanovića, poslije tri kola ima jednu pobjedu i dva poraza na svom kontu.

Finci su u 1. kolu namučili aktuelne evropske prvake Francuze, iste one Francuze koji su deklasirali oslabljene Zmajeve s 27 razlike. Iznenađujuće su imali neriješen rezultat na kraju regularnog dijela susreta, međutim Francuska je u produžetku uspjela pokazati zašto je prvi favorit prvenstva (97:87).

Nakon toga igrali su meč s Izraelcima, izgubili su 13 razlike (66:79), da bi zatim, u dosta izjednačenom meču, porazili selekciju Rusije (81:79), koja i dalje nakon tri kola ne zna za pobjedu na Eurobasketu.

Finci su u dosta statističkih parametara bolji od naše selekcije na ovom prvenstvu. Pogađaju nešto više od 50 posto šuta za dva poena (naši 42), gube u prosjeku pet lopti manje od naših (10) i bilježe u prosjeku 3.3 blokade po utakmici, dok smo mi upisali svega jednu u dosadašnja tri susreta.

Ono što nikako ne smijemo dozvoliti jeste da dopustimo Finskoj danas da se „raspuca“. U prosjeku daje 78 poena po susretu, onoliko koliko mi u prosjeku primamo kao tek 17. odbrana Eurobasketa. Raduje činjenica da ni oni nisu nešto posebno smireni sa linije za slobodna bacanja, gdje realiziraju 60% šuteva, u odnosu na naših 58%. U tricama su malo bolji, ali ne briljiraju. Njihovih 32.5 u odnosu na naših 29.6% i ne izgleda kao neka velika prednost.

Naša velika prednost trebao bi biti Andrija Stipanović, koji bi mogao praviti pravu pometnju ispod koša. Osma smo selekcija Eurobasketa po broju skokova, a naš „Titan“ bilježi 7.7 skokova po susretu. Također, naši su dosad ukrali 24 lopte (Finci 16), što nas dovodi do prosjeka od osam ukradenih po susretu. U našoj selekciji ovim dijelom igre vlada Alex Renfroe sa prosjekom od dva „steala“.

Njihova glavna zvijezda na ovom takmičenju je Erik Murphy, koji je kod Finaca prvi po prosječnom broju postignutih poena (16.7), broju skokova (9) i broju blokada (2). Također, daje mu se najviše prostora za igru od svih reprezentativaca Finske, s obzirom da dobija 32 minute po susretu. Pažnju će trebati obratiti i na Petterija Koponena, koji je ostvario 18 asistencija u dosadašnjem toku prvenstva, tačnije šest po susretu.

Inače, Fincima je ovo 14. nastup na Eurobasketu, a najbolji plasman ostvarili su davne 1967. godine, kada su zauzeli šestu poziciju. Imaju dva nastupa na Olimpijskim igrama, doduše u prošlom stoljeću, a na zadnja dva Evropska prvenstva ostvarili su visoko deveto mjesto. Također, prošle godine prvi put su igrali i Svjetsko prvenstvo, gdje su zauzeli 22. mjesto.

Vrijedi istaći da smo prije dvije godine, na Eurobasketu u Litvaniji, također igrali s Fincima koji su Teletovića, Đedovića i ekipu deklasirali 28 razlike. Bez sumnje naši momci danas neće imati lagan zadatak pred sobom, igraju sa selekcijom koja je na zadnja dva Evropska prvenstva završila među 10 najboljih selekcija i toga biti svjestan. Ipak, imamo i mi svoje adute, što se itekako vidjelo u dramatičnom susretu s Izraelom. Neka bolji pobijedi.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.