Gajić: Košarka je moj život, za ljubav će biti vremena

Jedna od najboljih mladih evropskih košarkašica

Gajić: Košarka je moj život, za ljubav će biti vremena

A. Beganović

Sredinom prošle godine mlada ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na Evropskom prvenstvu B-divizije.

Naše mlade košarkašice i pored dosta dobre igre nisu se uspjele plasirati u A-diviziju, no jedna bosanskohercegovačka košarkašica je zasjala punim sjajem. Radi se o Marici Gajić, koja je proglašena za MVP prvenstva i kojoj košarkaši stručnjaci predviđaju blistavu karijeru.

"Moja karijera je počela prije osam godina u rodnom gradu, u Bijeljini, u KK Budućnost. Oduvijek sam bila sportskog duha i bilo je pitanje samo koji će to sport biti. Zanimljivo, ali se u porodici niko nikad nije bavio košarkom, ja sam je eto zavoljela od prvog odrađenog treninga", govori mlada Marica Gajić za SportSport.ba.

Marica trenutno brani boje slovenačkog Celja u koji je stigla prije četiri godine. S Celjem se prošle godine okitila dvostrukom krunom, a u Regionalnoj ligi su košarkašice ovog kluba trenutno na vrhu tabele.

"U Celju završavam četvrtu sezonu i ovdje se osjećam kao kod kuće. Na početku je bilo teško uskladiti sve obaveze, uostalom nije ni jednostavno sa 15 godina otići od kuće. Naučivši jezik i upoznavši se sa kulturom, postajalo mi je sve lakše. Već u prvoj sezoni sam stekla povjerenje trenera i pružena mi je velika minutaža, što niko nije očekivao. Uvijek se trudim iskoristiti to maksimalno, uvijek dajem sve od sebe na terenu. Glavni moto i primarni cilj nas u Celju je individualno napredovanje svake igračice. Daćemo sve od sebe da odbranimo titule prvaka države i osvajačica kupa. Što se tiče regionalne lige, mislim da ove godine imamo ekipu koja može napraviti korak više u odnosu na prethodnu sezonu, možda i završiti na prvom mjestu. Za sada mislim da smo na dobrom putu ka tome, ali treba tu još puno stvari da se posloži", ističe Marica, te se osvrće na nastavak svoje karijere.
 
"Ne razmišljam mnogo o nekim budućim klubovima, sto ne znači da nisam svjesna da trebam ići dalje. Jednostavno se trudim fokusirati se da ovu sezonu završim na najbolji mogući način baš tu gdje jesam. Poslije ćemo vidjeti šta i kako dalje."

Na Evropskog prvenstvu B-divizije za igračice do 20 godina Marica je predvodila naš nacionalni tim, a njene dobre igre nisu ostale nezapažene, odnosno proglašena je za MVP prvenstva.

"Nastup za BiH na Evropskom prvenstvu je nešto sto se pamti do kraja života, pamtiću to kao jedno od najljepših iskustava. Naglasila bih da mi je bila čast raditi sa tako kvalitetnim osobama, od igračica preko trenera do čelnika KS BIH. Nagrada MVP-a mi je potvrdila da sam na pravom putu i dala mi podstrek za dalji rad. Ipak, ne zanosim se, imam još mnogo prostora za napredak i još mnogo toga je preda mnom. Tek sam na početku", govori jedna od najboljih mladih evrospkih košarkašica i dodaje:

"Velika je šteta već učinjena sto se tiče ženske A selekcije Bosne i Hercegovine proteklih godina. Uopšteno se kod nas ženskoj košarci pridavao manji značaj i nikako se ne mogu složiti sa tim. Sada su u savezu ljudi, sa Harunom Mahmutovićem na čelu, koji su to sve nekako ponovo pokrenuli, što me raduje. Mislim da BiH ima mnogo dobrih igracica koje bi kao tim mogle i da naprave neki uspijeh. Naravno, ništa se ne može dogoditi preko noći. Ako savez odluči da da priliku nama ženama da nastupamo, mi možemo obećati samo srce na terenu. Uvjerena sam da će sa tim doći i rezultati."

Osim na terenu Marica privlači pažnju i van njega jer je mnogi smatraju jednom od najzgodnijih sportašica u Sloveniji i regionu. No, ona je, kako sama kaže, fokusirana samo na košarku i trenutno za ljubav nema vremena.

"Svaki slobodan trenutak pokušavam da iskoristim u krugu porodice i ljudi koji mi znače, jer sam nekako još uvijek željna svega toga. Što se tiče ljubavi, doći ce i za to vrijeme, sad su sve moje misli usmjerene ka košarci i školi. Sve u svemu, srećna sam. Osim košarke, nađe se vremena da propratim i sve ostale sportove. Često sam na rukometnim utakmicama,  s obzirom da u Celju imamo člana najjače evropske rukometne lige. Sada, dok se održava svjetsko prvenstvo u Kataru, pratim i navijam za naše rukometaše.", zaključuje Marica Gajić.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti