Gračanica bolja od Iskre, poraz Radničkog

A2 liga FBiH

Gračanica bolja od Iskre, poraz Radničkog

O. Lekić

Gračanički košarkaši su u utakmici 4. kola A2 lige FBiH grupa Sjever na domaćem terenu u dvorani Luke očitali pravu košarkašku lekciju gostima iz Bugojna, ekipi Iskre. Konačan rezultat susreta glasio je 119:94.

Ono što je interesantno kada je u pitanju pobjeda protiv Iskre jest činjenica da su se svi igrači domaćeg tima upisali u listu strijelaca. Najefikasniji je bio Joldić sa 19 poena, a dobro su ga pratili Mešetović sa 16, Spasojević sa 15, Nikolić sa 14, Nedić sa 12 i Brkić sa 11 poena.

Utakmica protiv Iskre je bila najefikasnija za domaćine od početka prvenstva a u ovom susretu su postigli malo manje poena nego u prva dva susreta zajedno (73 i 65).

Već na samom početku nedjeljnog ogleda jedno je bilo jasno. Gosti iz Bugojna imali su prednost u visini i to je bilo potrebno anulirati. Brzom igrom, poenima iz tranzicije te kvalitetnim napadima gdje je bilo dosta dobrih akcija i otvorenih šuteva, domaćini su zagospodarili terenom od prve minute.

Prednost su imali od prvog napada, a sredinom prve četvrtine ona je iznosila +7 pri rezultatu 15:8. Do kraja prvih 10. minuta igre prednost raste sa svakim napadom, pa se na odmor odlazi kod rezultata 29:15 sa čak 14 poena prednosti. Već tada je bilo jasno da će gosti teško do bodova u Gračanici, a to se na kraju i potvrdilo.

U drugu dionicu od 10 minuta domaći ponovo ulaze silovito pa prednost i dalje raste na +18 i +20 poena pri rezultatu 52:32. Gosti do poluvremena uspijevaju malo smanjiti i ostaviti sebi kakvu-takvu nadu da u drugom poluvremenu mogu do eventualnog preokreta. Na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 53:37, +16 za domaće.

Drugo poluvrijeme, treća četvrtina, isti protivnici, ista priča. Domaći kontrolišu igru i rezultat a prendnost se konstantno kreće oko 20 poena. Bilo je vremena i da se zabavi publika sa nekoliko sjajnih poteza prije svega mladog Nedića, koji pokazuje da sazrijeva u sjajnog košarkaša i vjerovatno prvog nasljednika bivšeg vođe ove ekipe, Besima Helića. Treći period igre je ujedno bio i najefikasniji a završen je rezultatom 88:67 za domaći tim koji je na ovaj način sa 21 poenom prednosti ušao u zadnji period igre.

Domaći tim se ipak nije zadovoljio ogromnom prednošću pa ne popušta ni u zadnjih 10 minuta igre. Igraju sigurno, čvrsto, agresivno, brzo u napadu i to rezultira povećanjem prednosti do maksimalnih +27 kod rezultata 119:92. Gosti do kraja postižu još dva poena i postavljaju konačnih 119:94.

Sigurna i zaslužena pobjeda domaće ekipe za miran ulazak u derbi protiv neporažene ekipe Lukavca u narednom kolu.

Ono što je bacilo malu sjenu na ovu sjajnu predstavu ekipe Gračanice jesu gosti. Iako su od samog početka bili u podređenom položaju i bilo je jasno da je domaćin ove noći bolji i raspoloženiji tim, trener i pojedini igrači Iskre su bili više nego nervozni, često su prigovarali sudijama a to je rezultiralo i isključenjem jednog njihovog igrača.

Da sve ipak nije tako sivo pokazao je također jedan igrač Iskre koji u trenucima kada je njegova ekipa gubila sa više od 20 poena razlike radi jedan nesvakidašnji ali fair play potez. Naime, u jednoj gužvi pod košem domaće ekipe lopta je otišla u aut, sudije su prosudile da lopte treba da bude u posjedu Iskre ali njihov igrač priznaje da je on zadnji dirao i na taj način je zaradio nagradu za fair play potez na ovom susretu ali i gromoglasan aplauz sa tribina.

Gračanica - Iskra  119:94  (29:15, 24:22, 35:30, 31:27)

Gračanica. SD Luke. Gledalaca 80. Sudije: Avdić, Lasetović, Kasač.

KK Gračanica: Muratović 2, Hadžiefendić 7, Nedić 12, Ćurić 2, Joldić 19, Nikolić 14, Spasojević 15, Brkić 11, Hodžić 6, Žepić 11, Mešetović 16, Janković 2. Trener: E. Kamarić.

KK Iskra: Šerifović, Brečić, Jusufbašić, Zajmović, Bećirović, Čukurija, Tataraga, Tomić, Delić, Pandžo, Mangafić. Trener: M. Kovačević.

4. kolo:

Milenium - Litva  78:51

Radnički - Lukavac  52:84

Gračanica - Iskra  119:94

Tabela:

Lukavac  6 (3:0)

Gračanica  6 (3:0)

Milenium 5

Iskra  5

Sloboda  5

Radnički  5

Litva  4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.