Hadžić: Cilj je okupiti najbolje što imamo

Novi selektor bh. košarkaša za SportSport.ba

Hadžić: Cilj je okupiti najbolje što imamo

Ime Sabita Hadžića vezano je za jedne od najsvijeltijih trenutaka bh. reprezentativne košarke u njenoj (poslijeratnoj) istoriji.

Hadžić je najbolje bh. košarkaše do sada odveo na tri uzastopna evropska prvenstva, 1997, 1999. i 2001. godine, a na klupu bh. tima se vraća u vjerovatno najtežem trenutku. Bh. košarka dotakla je samo dno, a izbor Hadžića za selektora vjerovatno je najbolji potez koji je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine u ovom trenutku mogao napraviti.

Sabit Hadžić jako dobro poznaje situaciju unutar bh. košarke, kao i većinu igrača u reprezentaciji.

"Vjerujem da imamo potencijala da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Igrači su sazrili i imaju iskustva, ali predstoji nam naporan rad kako bi došli do željenih rezultata", kaže Hadžić na početku razgovora za SportSport.ba.

U vrijeme kada je Hadžić bio selektor, bh. košarkaši su bili redovni učesnici evropskih prvenstava. Danas je situacija sasvim drugačija.

"Košarka je nekada u Bosni i Hercegovini bila prvi sport, ali se to danas izgubilo. Potrebno je da se koncentrišemo na mlade snage. Klubovi u BiH su uglavnom bez baze i baziraju se na dovođenje stranaca. Pravi pokazatelj toga je bilo nedavno finale prvenstva kada niti jedan finalista nije u svojim redovima imao ni potencijalnog reprezentativca".

Hadžić još uvijek sa Košarkaškim savezom BiH nije potpisao ugovor, a kada se obavi i ta formalnost planira obaviti razgovore sa reprezentativcima.

"Prioritet je, da nakon što potpišem ugovor, obavim razgovore sa potencijalnim reprezentativcima. Nakon toga slijedi objavljivanje šireg spiska, koji ću potom skratiti na 15, 16 imena. U reprezentaciji moramo imati najkvalitetnije košarkaše sa kojima raspolažemo. Mi nemamo široku bazu igrača i za nas je veliki hendikep kada nam se ne odazove samo jedan košarkaš".

"Ja u ovom trenutku zaista ne mogu garantovati ko će nam se odazvati, ali ću svakako dati sve od sebe da imamo najjaču moguću ekipu na okupu".

Novi-stari selektor BiH najavio je da će u reprezentaciju ponovo pozvati iskusnog veterana Damira Mršića, koji je nedavno postao prvak Turske sa svojim Fenerbahceom.

Okupljanje reprezentacije Bosne i Hercegovine trebalo bi se održati krajem ovog mjeseca, a Hadžić će u svom stručnom štabu predložiti Senada Muminovića, trenera Slobode i Ivana Velića, trenera bh. prvaka Širokog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti