Heroji nacije u finalu Evropskog prvenstva!

Pobjeda BiH nad Španijom

Heroji nacije u finalu Evropskog prvenstva!

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH savladala je Španiju 86:78 u polufinalu Evropskog prvenstva.

Nakon dosta nervoznog otvaranja meča, naša selekcija većim dijelom prve dionice ima prednost. Španci nisu mogli pogoditi aposlutno nešta, odbrana je djelovala dosta dobro, pa je naša selekcija nakon 10 minuta igre imala sedam poena prednosti, 19:12.

Održavali su bh. košarkaši prednost sve do sredine igre u drugoj četvrtini. Sergi Martinez je održavao sam Španiju u igri, a u finišu prvog poluvremena, naši rivali stižu do preokreta.

S dvije vezane trice Rose Pompida Furija na odmor odlazi s poenom prednosti (32:31).

Nastavak meča također donosi dosta nervoze s obje strane. Posebno je naša selekcija bila nervozna, pravili smo dosta grešaka, ali srećom se Španci nisu uspjeli odvojiti na razliku veću od pet poena.

Sami finiš treće dionice pripada našoj selekciji, pa se u posljednju četvrtinu ušlo neriješenim rezultatom, 47:47.

Trojkom Čampare nakon dugo vremena je naša selekcija došla do vodstva, ali su Španci ponovo uzvratili s dvije trojke Gonzalesa za plus pet, 55:50.

Zatim je bilo i plus šest, ali Džanan Musa i Barukčija sa šest vezanih poena donose izjednačenje za 58:58. Uspjeli smo i povesti poenima Sikiraša.

Španci su imali prednost u finišu od tri poena. Naša selekija je imala napad, a Sani Čampara je pogodio trojku za 63:63. 

Sedam sekundi je ostalo Špancima za napad, nisu uspjeli pogoditi, te se ušlo u produžetke...

Imali su Španci veliku prednost. Ipak, na scenu je stupio Sikiraš, te je vezanim poenima doveo našu selekciju do vodstva od 73:70. Uzvratili su Španci zatim trojkom za 73:73, da bi zatim naši promašili novi napad za pobjedu, te se otišlo u drugi produžetak.

U ovom dijelu igre na scenu je stupio Sani Čampara. Prvo je pogodio dva plus jedan, a zatim i trojku, te smo imali 80:76. Do kraja je naša selekcija stigla  do pobjede i povijesnog rezultata za našu košarku.

Sani Čampara je predvodio BiH sa 24 poena koliko je ubacio i Džanan Musa, Njegoš Sikiraš je ubacio 23. Kod Španije Sergio Martinez je ubacio 27 poena uz 20 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.