Herojski otpor: Juniori ipak ostali bez polufinala

Evropsko prvenstvo

Herojski otpor: Juniori ipak ostali bez polufinala

E. Škorić

Bh. košaraška juniorska reprezentacija nije uspjela da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva u turskom Samsunu. Naš tim poražen je u četvrtfinalu od Francuske rezultatom 75:61.

I ovaj put smo loše otvorili meč. Francuzi su za nekoliko minuta stigli do 7:0, ali brzo smo uspjeli da se oporavimo, pa je polovinom prve dionice rezultat u korist Francuske glasio 10:7.

Ubrzo nova 7:0 serija Francuza, koji odlaze na 10 razlike. Na kraju prve četvrtine, 'samo' plus pet za našeg rivala (19:14).

Francuzi su i u drugoj četvrtini držali sigurno vodstvo, mada smo u završnici poluvremena uspjeli da se u potpunosti vratimo i čak smo imali napad za vodstvo nakon što je Antunović pogodio trojku. 

Na poluvrijeme su Francuzi otišli s vodstvom od četiri razlike, 33:29. Istina je da su izgledali puno bolje u prvom dijelu od nas, ali smo i pored svega bili u rezultatskom priključku nakon 20 minuta igre.

Nakon prvog dijela, Doumbouya je bio najbolji igrač Francuske sa 12 poena i on je uz Mokoku, koji je imao sedam skokova i tri asistencije, bio prevaga na stranu Trikolora, dok je u našem timu Čerkezović bio najefikasniji sa devet poena, Musa je imao devet poena.

U trećoj četvrtini Francuzi ponovo vode glavnu riječ u rezultatskom smislu, no ne dozvoljavamo im da se odmaknu na neku nedostižnu razliku. Držali smo se u egalu, a Fracuska je u zadnji period igre ušla sa pet poena prednosti (50:45). Problem za našu selekcijzu bila je povreda Čerkezovića, koji je do tog trenutka bio naš najbolji igrač na meču.

Francuzi bolje otvaraju posljednju četvrtinu i dolaze do plus osam (55:47), a ubrzo, nakon tehničke, stižu do 11 poena prednosti i tu je već bilo teško da se vratimo. 

Borili smo se do kraja i herojski pali, a sada se idemo boriti za Svjetsko prvenstvo u razigravanju od osmog do petog mjesta. Definitivno možemo da budemo ponosni na izabranike Josipa Pandže nakon svega što su uradili u Turskoj.

U našem timu Čerkezvić je imao 16 poena i sedam skokova, Musa je ubacio 19 uz sedam skokova i dvije asistencije. Doumbouya sa 19 poena i 11 skokova bio je najbolji u redovima Francuske, dok je Ntilikina dodao 15, a Mokoka 13 poena. 

Francuska - BiH 75:61 (19:14, 14:15, 17:16, 25:16)

Francuska: Ntilikina 15, Mokoka 13, Vergiat, Woghiren, N'Doye, Rambaut, Fevrier 1, Tchouaffe 4, Vautier 4, Diawara 8, Doumbouya 19, Desseignet.

BiH: Marić 8, Talić 3, Bojović, Nikolić, Gegić 5, Čerkezović 16, Čampara 6, Musa 19, Antunović 3, Zovko 1, Kobić.


Trojka Marića protiv Francuske by goloviliga
Odlicna akcija BiH protiv Francuske by goloviliga
Odlican prodor Muse protiv Francuske by goloviliga

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi