Hrabri košarkaši u polufinalu Evropskog prvenstva!

U četvrtfinalu pala Španija

Hrabri košarkaši u polufinalu Evropskog prvenstva!

E. Škorić

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine slavi polufinale Evropskog prvenstva A divizije nakon velike pobjede nad Španijom (70:64)!

Naši mladi košarkaši sjajno su otvorili današnji meč protiv favorizovane Španije, pa je nakon tri i pol minute igre rezultat glasio 7:0, a pet je poena ubacio sjajni Atić.

Do kraja prve četvrtine uspjeli smo da zadržimo vodstvo. Bilo je 23:19 nakon prvih 10 minuta igre. Sjajno otvaranje i druge dionice, na krilima Atića došli smo i na 13 razlike, ali su Španci uspjeli da se oporave i da do poluvremena ponovo dođu na minus četiri (36:40).

Kako smo mi počeli utakmicu sa 7:0 serijom, tako su Španci počeli treću dionicu, pa su stigli do preokreta. Bilo je dosta neizvjesno u tom periodu igre, igralo se koš za koš.

A onda potpuni raspad u našoj igri, Španija sjajnom odbranom uspijeva da ode na osam poena prednosti do kraja treće četvrtine. U trećoj dionici prosuli smo sve ono što smo napravili u prvom poluvremenu. U toj dionici Španija je bila bolja rezultatom 19:7.

Dvije trojke danas fenomenalnog Atića vraćaju nas na minus četiri (57:53) početkom posljednje četvrtine. Gegić je pogodio potom za 57:55, španski selektor bio je primoran da zatraži time-out. 

Nastavili smo igrati onako kako želimo i očekujemo, uspjeli smo da se u potpunosti vratimo u meč i sredinom četvrte dionice izjednačimo (57:57). Penava je zatim ubacio dva poena za naše vodstvo poslije dugo vremena na ovom meču (59:57). U dobrom trenutku dolazi koš Durme za plus četiri.

Ušlo se u neizvjesnu završnicu. Održavali smo četiri poena prednosti, ali Rico pogađa za minus dva Španije na minutu i 28 sekundi do kraja. Naš selektor Marko Trbić odmah je zatražio time-out. U završnici smo opet pokazali kvalitet, Durmo pogađa četiri važna poena, dobijamo sa 70:64 veliku Španiju i odlazimo u polufinale.  

Danas nas je vodio Atić sa 28 poena i 12 skokova, dok je Durmo ubacio 12 poena, a Memić devet. U timu Španije Lopez-Arosteguj je bio najbolji sa 18, Garcia je dodao 17 poena. U polufinalu izabranici selektora Marka Trbića čekaju boljeg iz duela Turska - Srbija. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.