Igokea prevarena: Finalisti idu u Euroligu

Sramotna odluka

Igokea prevarena: Finalisti idu u Euroligu

M. Šljivak

Košarkaški klub Igokea ostala je bez direktnog učešća u Euroligi naredne sezone, iako su završili prvi u regularnom dijelu sezone.

Rukovodstvo ABA lige potvrdilo je danas kako će iz ABA lige učešče u Euroligi obezbijediti pobjednik završnog turnira, te finalista, ali samo ukoliko imaju uslove za dobijanje B licenice od strane Eurolige. Tako je Igokea prevarena od strane ABA lige, te će vjerovatno, čak iako osvoje jedno do prva da mjesta, ostati bez nastupa u Euroligi.

Predsjednik ABA lige, Radovan Lorbek, poslao je klubovima sopštenje u kojem stoji:


"S obzirom da je potpuno izvjesno da će na kraju ligaškog dijela takmičenja KK Igokea zauzeti prvu poziciju na tabeli, kao i da njihova prijavljena arena za sezonu 2012/2013. za takmičenje u ABA ligi ne ispunjava minimalne uslove za sticanje Blicence Eurolige, za plasman u Euroligu primijeniće se tačka 3, stav B, aktuelnog sporazuma (potpisan 1. marta između ABA i Eurolige). Direktan plasman u Euroligu u sezoni 2013/2014. obezbijediće šampion ABA lige (osvajač Final Four turnira) i finalista Final Foura, dok će pravo u kvalifikacijama ostvariti onaj poraženi polufinalista F4 turnira koji je bolje plasiran u ligaškom dijelu takmičenja. Svi klubovi koji ostvare pravo direktnog igranja ili plasman u kvalifikacije za Euroligu u sezoni 2013/2014. će u skladu sa "Euroleague Bylaws" morati da ispune minimalne uslove za B licencu. Prijavu za izdavanje B licence za igranje u Euroligi za 2013/2014. razmatraće ECA (Odbor Eurolige), koji će nakon uobičajenih provjera donijeti odluku o njenom izdavanju. U slučaju da neki od klubova koji je stekao pravo igranja u Euroligi za 2013/2014. kroz plasman u ABA ligi ne ispuni minimalne uslove za izdavanje B licence od strane ECA, odluku koji drugi klub će ga zamijeniti donijet će organi ECA u skladu sa "Eurolegue Bylaws", stoji u Lorbekovom saopštenju.

Ovo je samo još jedan dokaz da ABA liga igra prema pravilima velikih ekipa i da su timovi poput Igokee samo prolazna fazana za rukovodstvo ove organizacije. Nadamo se kako će Igokea i na Final Fouru pred svojim navijačima pokazati da su zaslužlii igranje u Euroligi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.