"Igraću dok me zdravlje služi, karijeru ću završiti u BiH"

Zlatko Jovanović za SportSport.ba

"Igraću dok me zdravlje služi, karijeru ću završiti u BiH"

D. Rakanović

Omalen playmaker koji maestralno diriguje igru svoje ekipe i lucidnim potezima izluđuje protivničke igrače. Tako bi mogli opisati igru nekadašnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine Zlatka Jovanovića. 

Danas ima 33 godine na leđima i dalje vodi svoje ekipe, u bogatoj karijeri igrao je za desetine klubova. Nastupao je za nekoliko bh. klubova - banjalučki Borac, Igokeu, Slobodu iz Tuzle i sarajevske klubove Bosnu i Sparse. U karijeri igrao je još za Polet Keramiku, Rudar iz Pljevalja, Novi Sad, Temišvar, Kashan i Naft Abadan iz Irana. 

Ovog ljeta, nakon polusezone provedene u sarajevskim Sparsima odlučio se na ponovni odlazak u inostranstvo. Ovaj put karijeru nastavlja u Francuskoj u ekipu Union Tour Metropole Basketa.

"Francusku kao inostranu zemlju nisam baš ja izabrao, nego me je trener Pierre Tavano, koji je inače bio dugogodišnji pomoćnik Vincenta Colleta, pratio duže vrijeme i zvao da dođem. Imao sam ponude da se vratim u Iran, ostanem u BiH, primjera radi imao sam i ponudu iz Mađarske, ali mi se Fruncuska učinila kao najstabilnija u svakom smislu kao što su uslovi, organizacija, i stvarno se to ispostavilo tačnim", rekao je na početku razgovora za SportSport.ba Jovanović. 

Njegova ekipa Union Tour Metropole Basket nastupa u trećem rangu takmičenja u Francuskoj, u diviziji NM2.

"Uslovi u klubu su na vrhunskom nivou. Dvorana, oprema, smještaj, ljudi zaposleni u klubu i ekonomi kluba su nam na raspolaganju bukvalno 24 sata, oko toga nemam nijednu zamjerku. Ambicije mog kluba su već dvije godine da se popnu u viši rang i uvijek su nesretno gubili završnice. Ove godine se nadamo da ćemo uspjeti ostvariti cilj, mada neće biti lako jer baš u našoj grupi se nalazi nekoliko ozbiljnih ekipa u kojima igraju Peršić, Đurasović, Pelkić... Očekuje nas težak zadatak", rekao je Jovanović. 

Ovaj 33-godišnji organizator igre još uvijek ne planira okačiti patike o klin.   

"Planiram da igram što se kaže dok me zdravlje služi, inače me znate da nisam neki 'fizikalac', ali dok god me ovo moje tijelo služi igraću. Također, dok ima u meni takmičarskog duha, motiva da treniram i da se nadigravam ne vidim zašto bih prestajao sa profesionalnim igranjem košarke", naveo je Jovanović. 

Omaleni playmaker otkrio je u kojoj državi će okončati karijeru, iako i sam ne zna u kojem će klubu to biti. 

"S obzirom na to da sam karijeru izgradio igraju u Bosni i Hercegovini, sigurno da ću posljednju ozbiljnu sezonu igrati tamo, ali ni sam još nisam siguran u kojem klubu. U bilo kojem klubu u kojem sam nastupao bilo mi je lijepo", poručio je Jovanović. 

On je tokom karijere nastupao za mnoge klubove u našoj zemlji, pa smo se dotakli teme kvalitete košarke prije desetak godina i danas. 

"Stanje u košarci na našim prostorima sada i prije 10 godina je nažalost drastično drugačije. Kvalitetet ne može da se poredi, prije desetak godina bilo je mnogo "zvjerki" po bh. ligi. Međutim, sadašnje stanje u košarci nije povezano samo sa sportom nego uopšteno sa stanjem u državi. Teško je naći sredstva za izdržavanje i funkcionisanje klubova, a kamlo za dovođenje dobrih i kvalitetnih igrača. Ipak, nadam se da će se situacija u budućnosti promijeniti na bolje", rekao je Jovanović. 

Nezaobilazna tema sa nekadašnjim reprezentativcem Bosne i Hercegovine bila je i seniorska reprezentacija naše države koji su nedavno nastupali u pretkvalifikacijama za SP. 

"Seniorska reprezentacija me oduševila, pratio sam sve utakmice i bio na vezi sa mojim drugarima koji su u selekciji. Primjera radi, Armenija ima stranca koji košta kao cijeli naš sastav u ovom trenutku, tako da je ovo ogroman uspjeh. Želim uputiti velike čestitke svim reprezentativcima, kao i stručnom štabu", rekao je Jovanović. 

Reprezentacija BiH je u kvalifikacijama dobila dosta tešku grupu u kojima će igrati protiv Rusije, Francuske i Belgije. 

"Dobili smo tešku grupu, to je jasno kao dan. Međutim, uz Kikanovića, Halilovića, Gordića, Miloševića i ove momke koji su iznijeli teren u pretkvalifikacijama siguran sam da će se svako dobro namučiti sa izabranicima Duška Vujoševića. Tim momcima treba pružiti maksimalnu podršku od početka do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ne znam da li ćemo proći u naredni krug kvalifikacija, ali sam siguran da će svi pozvani igrači dati maksimum", zaključio je Jovanović. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi