Imamo li pravo očekivati rezultate?

Za bh. kadete para nema

Imamo li pravo očekivati rezultate?

Veliko razočaranje zadesilo je kadetsku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kojoj je nakon dvije sedmice priprema saopšteno da zbog nedostatka finansija ne putuju na Evropsko prvenstvo.

Mlade nade bh. košarke pripremale su se 15 dana za nadolazeće Evropsko prvenstvo B divizije, koje će se održati u Portugalu. Za danas je bio planiran let najboljih bh. kadeta, ali momci se nisu ukrcali na let.

Razlog? Jasno, finansije, odnosno nedostatak istih.

“Košarkaški savez Bosne i Hercegovine nije na vrijeme uplatio 28.000 KM agenciji koja je trebala ogranizovati put i let i odlazak u Portugal je otkazan. Nismo primili očekivani priliv sredstava na račun od nekih sponzora i nadležnih institucija, a agencija nije htjela čekati sa naplatom, pa je i odlazak kadeta na Evropsko prvenstvo B divizije propao”, kaže za SportSport.ba Zdravko Knežević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Kako će ovo, bez sumnje, veliko razočaranje ostaviti utisak na mladim košarkašima, pitali smo Kneževića.

“Nažalost, ovakve situacija naša su realnost. Mi smo u KSBiH imali najbolju namjeru, obezbijedili smo našim mladim košarkašima sve uslove za pripreme, ali novca za odlazak u Portugal, jednostavno, nije bilo”.

Međutim, Knežević ne kaže zašto je Savez čekao doslovno do posljednjeg dana da objavi kadetima da ih ne može poslati u Portugal. Zar budućnost bh. košarke zavisi od “nekih sponzora”? Bilo bi sasvim logično da je kancelarija KSBiH otkazala i pripreme djece, a ne pustila ih da se pripremaju, da bi im potom u zadnji čas saopštila da od odlaska na EP nema ništa. Žalosno.

Još je žalosnija (ne)briga nadležnih institucija za mlade sportiste. Pa zar je ovoj državi problem naći 28.000 km, koliko je trebalo za odlazak mladih sportista na EP? Očigledno jeste problem, a još je veći problem što se ovakve stvari neprestano ponavljaju, bez da iko reaguje na njih. Zato i ne treba čuditi da mnogi bh. sportisti za reprezentacije odabiru druge države, gdje barem imaju uslove za rad.

Dodajmo još i to da je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine za ovu godinu od Ministarstva civilnih poslova dobio 50.000 KM za troškove svih selekcija. Ne treba biti posebno pronicljiv pa shvatiti o kako se mizernoj sumi radi. Usporedbe radi, vozni park Ministarstva, na čijem je čelu Sredoje Nović, vjerovatno mjesečno potroši na održavanje, gorivo i putne troškove i duplo veći iznos.

I kako onda nakon svega očekivati neke rezultate?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti