Inicijativa za dobrobit naše košarke
Selektor Mensur Bajramović

Mensur Bajramović, selektor bh. košarkaša

Inicijativa za dobrobit naše košarke

Košarkaški savez BiH prije nekoliko mjeseci povukao je i jedan dobar potez, a to je inicijativa za vraćanje bh. igrača u naš “A” tim.

Riječ je o košarkašima koji su zbog ratnih dešavanja, nebrige KS BiH, ali i boljih uslova koje su pružale ostale države, prije svih one iz okruženja, prihvatili pozive i obukli dres Srbije, Hrvatske, Slovenije…

Marko Batina, Dženan Rahimić, Emir Preldžić, Mirza Begić, Hasan Rizvić, Ratko Varda…. samo su neki koji su mogli (možda i trebali) nastupati za BiH.

No, želje su jedno, a činjenice drugo. KS BiH ima obećanja od FIBA da se neće miješati u cijelu stvar ukoliko se dogodi da se Savezi dogovore. Konkretno, ukoliko KS Slovenije odluči da odobri igranje Preldžiću za BiH, krovna kuća evropske košarke ne bi pravila nikakve probleme.

NBA potencijali

No, teško je očekivati da bilo ko tako lako pusti jednog Preldžića ili Begića koji su pravi košarkaški dragulji, NBA potencijali. Nešto bolja je situacija je sa statusom Ratka Varde, rođenim u Bosanskoj Gradišci, koji je svojevremeno igrao i za slavni Real, oblačio dres SR Jugoslavije i SCG, ali ga već duže vrijeme nema ni na širem spisku selektora Dušana Ivkovića.
Varda je novinaru “Dnevnog avaza” priznao kako bi želio obući dres sa našim grbom, što se moglo i očekivati.

Dobrobit košarke

Šta o svemu misli selektor Mensur Bajramović, čovjek koji je trenutno trener prvoplasiranog tima u Siriji saznao je SportSport.ba.

“Inicijativa koja je pokrenuta je za dobrobit naše košarke. Za sada imamo saglasnosti nekih igrača, iako još uvijek ne možemo znati kako će se to sve odvijati. Zavisiće od nekoliko stvari. Da li će Savezi kod kojih su sada registrovani dati saglasnost i kako će to uticati na njihov status u domaćim ligama, hoće li zadržati status domaćeg igrača. Takođe, koliko će FIBA dozvoliti prelazaka, sve i da sve ostalo bude u redu. U svakom slučaju moramo uraditi sve da pokušamo, ali rezultat ne zavisi samo od nas. Ipak, trebamo biti optimisti i nadati se najboljem”, kazao je Bajramović.
Bh. selektor sa svojim timom, Al Jalaa nalazi se na prvom mjestu, sa omjerom od 12 pobjeda, bez poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije