Island pao u grotlu Mejdana

Pobjeda BiH

Island pao u grotlu Mejdana

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras u tuzlanskom Mejdanu selekciju Islanda u drugom susretu kvalifikacija rezultatom  72:62.

Veoma loše je naša selekcija otvorila utakmicu. Nismo uspjeli postići poene čak četiri minute, ali se sve promijenilo ulaskom u igru kapitena Mirze Teletovića. Srećom, na drugoj strani ni Island nije pogađao, pa je serijom od 14:0  naša selekcija došla na 12 poena prednosti, 14:2.

Uspio je potom Island da se vrati u utakmicu. Iskoristili su otvoren prostor, te su pogodili dva vezana šuta za 14:7.

Međutim, naša selekcija je ponovo počela pogađati. Lagano su podigli prednost, a nakon prve dionice bilo je 12 poena razlike za našu reprezentaciju, 22:10.

Dosta promašaja je bilo i u drugoj dionici. Naši košarkaši nisu mogli naći put do koša Islanđana, koji su počeli pogađati vanjske šuteve. Uspjeli su u jednom trenutku spustiti zaostatak na samo minus četiri (29:25), ali se zahvaljujući Mirzi Teletoviću na odmor otišlo sa sedam poena prednosti u korist naše selekcije, 34:27.

Odlično je naša selekcija otvorila drugo poluvrijeme. Pogađali su Stipanović i Šutalo, pa je nakon tri minute igre u nastavku semafor ponovo pokazivao plus 14, 43:29.

Fantastično je funkcionisala odbrana naše selekcije. Nisu dopuštali Islandu lagane poene, a na sredini igre je naša selekcija otišla na do tog trenutka najveću prednost, 47:31. 

Do kraja treće dionice Island je potpuno razbijen. Trojkom Muhameda Pašalića nakon 30 minuta igre bilo je plus 23 u korist bh. tima, 56:33.

Međutim, Island se nije predavao. Odličnom igrom u posljednjoj dionici i serijom od 10:0 su uspjeli da spuste prednost na samo 12 razlike, 56:44. Nastavila je selekcija Islanda da pogađa. Naš tim jednostavno je prestao igrati, te se u posljednjih pet minuta ušlo sa samo minus sedam, 59:52.

Iako je Island prijetio na svu sreću nisu stigli do velikog preokreta. Teletović je uspio da dovede naš tim do pobjede u ovom susretu, te smo došlli na korak od Evropskog prvenstva.

Mirza Teletović je predvodio našu selekciju u ovom susretu s 29 poena i 12 skokova, dok je kod Islanda Gunnarson ubacio 18 poena. 

Kvalifikacije za EP:

BiH - Island 72:62 (22:10, 12:17, 22:6,16:29)

BiH: Pašalić 3, Buza 2, Stipanović 8, Šutalo 11, Glogovac, Gordić 7, Kikanović 9, Teletović 29, Halilović, Mitrović, Milošević 3, Vrabac

Island: Karason 3, Palsson 2, Fredriksson 6, Thorsteinsson 2, Baeringssonn Hermannsson 9, Olafsson, Thorvaldsson 5, Nathanaelsson 3, Vilhjalmsson 14, Gunnarsson 18, Erimolinskij.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.