Crnogorac želi graditi uspjeh sa bh. reprezentacijom

Ivanović: Vjerujem samo u rad

M. Šljivak

Duško Ivanović danas je u Sarajevu, na press konferenciji Košarkaškog saveza BiH, predstavljen mnogobrojnim novinarima.

Crnogorski stručnjak je izrazio veliko zadovoljstvo što je sklopio dogovor sa KS BiH, te vjeruje da će sa reprezentacijom BiH postići velike rezultate. 

"Meni je zaista jedan veliki sportski izazov da budem trener reprezentacije BiH. Prije svega, jedna velika čast i obaveza. Kada sam govorio s Harunom i Dinom, učinilo mi se, a i potvrdilo da su ljudi koji vole košarku sa puno ambicija i prikazali su mi i dobre i loše stvari. Pratio sam reprezentaciju BiH, čini mi se da je to jedna zdrava ekipa, zdravi momci. U životu su nekako putevi slučajnosti koji se ukrste. Nikada nisam razmišljao da ću biti trener BiH,  a sada sam veoma zadovoljan što smo sklopili ovaj ugovor. Mi moramo proći i ići na Eurobasket", rekao je Ivanović, dodavši:

"Harun i ja smo bili u Zagrebu sa Šutalom i Nurkićem, sutra treba da gledam Igokeu i da popričam sa Gordićem, pričao sam s Mirzom... Pokušat ćemo da napravimo najbolji mogući tim. Reprezentacija je malo različita od kluba. U klubu su igrači koji imaju ugovor i moraju da igraju, a ovdje su njihova želja i ambicija. Dosad su igrač pokazali nevjerovatnu želju da budu u reprezentaciji. Ako uspijemo da stvorimo reprezentaciju koja bi funkcionisala kao klub, onda bi to bila velika prednost za nas".

Ivanović iz poštovanja nije želio puno da govori o bivšem selektoru Aci Petroviću, a zadovoljan je onim što je on uradio.

"BiH je dosad napravila izvanredne rezultate, što u kvalifikacijama, što na Eurobasketu. Ovo je nova etapa, novi tim, pokušat ću da uradim najbolje što mogu, da skupim igrače koji mogu napraviit najbolji tim".

Pitanje jednog od novinara bilo je hoće li selektor zvati Ognjena Kuzmića...

"Svi igrači koji mogu da budu članovi reprezentacije BiH, računamo na njih. Normalno, oni moraju imati želju da igraju za BiH. Želja svakog trenera je da ima veliki izbor igrača i da nakon toga može izabrati one koji mogu najbolje predstaviti BiH". 

Naturalizovani igrač? "Imat ćemo jednog naturalizovanog igrača, a u opticaju je i Zack Wright."

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrat ćemo protiv moćne Velike Britanije, te protiv Islanda. "Naš cilj nije da gledamo druge, već da se mi spremimo i zavisimo od sebe. U svakom slučaju, moramo imati puno respekta i za Veliku Britaniju i za Island. Danas svi znaju da igraju, ne možeš se opustiti niti ikoga potcijeniti".

Ivanović zna što je potrebno za uspjeh. Rad, rad, rad...

"Želimo samo zdrave momke, dobru atmosferu i to je jedini način da uspijemo. I zato se razlikuju klupska i reprezentativna košarka. Imat ćemo dobar pripremni period, sasvim dobar broj prijateljskih utakmica i vjerujem samo u rad. Jedina filozofija je da se vjeruje u rad, nema druge".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.