Izrael je pao, Bosna i Hercegovina slavi prvu pobjedu!

Evropsko prvenstvo u Francuskoj

Izrael je pao, Bosna i Hercegovina slavi prvu pobjedu!

E. Škorić

Bh. reprezentacija savladala je Izrael sa 86:84 nakon produžetka u trećem kolu Evropskog prvenstva!

Protiv Poljaka na startu Eurobasketa igrali smo dobro, skoro i iznenadili, a onda nas je razbila Francuska sa 30-ak razlike. U našem taboru su potom najavili veliku borbu u preostale tri utakmice. Borbu smo vidjeli večeras, protiv Izraela, pa uživamo u velikoj pobjedi.

Samo smo u prvoj minuti vodili u prvom poluvremenu, kasnije je sve bilo u korist Izraelaca, koji su bez problema, na krilima sjajnog Casspija, stigli do plus 15, a na kraju prve dionice bilo je plus 13 (29:16).

Casspija nismo mogli da zaustavimo ni u ostatku prvog dijela. U drugoj četvrtini smo s dvije trojke Šutala uspjeli da se vratimo na minus pet, ali do poluvremena je Izrael ipak povećao na 10 razlike (45:35).

Nije izgledalo da će se nešto promijeniti u nastavku, a onda smo naprosto počeli da igramo, da se vraćamo u život.

Uslijedio je, dakle, dobar period igre u finišu treće dionice. Uspjeli smo smanjiti na minus šest, pa onda tri poena Šutala sa linije slobodnih bacanja i nada se ponovo počela buditi. Renfroe krade dva puta loptu, poentira prvi put, drugi asistira Gordiću, koji nam trojkom donosi veliki preokret za 60:58. Na kraju, treći period završen je kod rezultata 60:60. Konačno prava odbrana, prava igra u napadu. 

Nastavili smo dobro igrati u posljednjih 10 minuta, gdje se vodio pravi rat na parketu, borba za svaku loptu i za svaki poen. Gordić nam donosi novo vodstvo četiri minute prije kraja trojkom (70:68). Ušlo se u neizvjesnu završnicu i počeli smo da promašujemo važne napade. 

Izrael je imao 73:70 u posljednjoj minuti, ali opet ne realizujemo napad. U penal završnici uspijevamo da izvučemo produžetak. Kikanović je uz zvuk sirene pogodio trojku za 75:75. U produžetku također neizvjesno, iako su Izraelci krenuli 5:0 serijom na početku. Na kraju dolazimo do pobjede, Kikanović je pogodio na asistenciju Renfroea u zadnjoj sekundi. 

Gordić je ubacio čak 22 poena, Stipanović 16 uz čak 18 skokova, Kikanović 17, Renfroe 12 uz osam skokova i osam asistsencija. Kod Izraela Casspi je ubacio 29, Mekel i Eliyahu po 14 poena, Fischer 12.

Eurobasket, grupa A, 3. kolo:
BiH - Izrael 86:84 (16:29, 19:16, 25:15, 15:15, 11:9)

Izrael: Yivzori 2, Dawson 1, Mekel 14, Eliyahu 14, Casspi 29, Llimonad 6, Kadir, Oohayon 6, Green, Fischer 12, Rothbart, Timor
Bosna i Hercegovina: Pašalić 3, Buza, Stipanović 16, Šutalo 12, Bavčić, Gordić 22, Kikanović 17, Peršić, Milošević 2, Renfroe 12, Vrabac, Albijanić 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.