Još jedna "biti ili ne biti" utakmica

Danas protiv Makedonije

Još jedna "biti ili ne biti" utakmica

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine četvrtu utakmicu na Eurobasketu u Sloveniji igra danas protiv Makedonije.

Izabranici selektora Aleksandra Petrovića krenuli su u prvenstvo porazima od Latvije i Srbije, ali pobjeda nad Crnogorcima ostavila nas je u igri za drugi krug, iako je i dalje naš prolaz jako upitan. 

Naravno, uzaludno je praviti bilo kakvu rečenicu ukoliko danas, u 14:30 sati, u Jesenicama, neporaženi napustimo parket u okršaju s Makedoncima. Makedonija je na istom učinku kao i mi uz nešto slabiju koš-razliku. 

Također su vezali dva poraza na startu, da bi prije tri dana doslovno razbili Srbiju, iako to niko nije mogao očekivati. Ales Pipan ima sjajnu generaciju košarkaša koju predvodi košarkaš Atlanta Hawksa Pero Antić, zatim Bo McCalebb (Fenerbahče), koji briljira na ovom Eurobasketu sa 20.3 poena u prosjeku po utakmici. 

Antić prosječno ima 9.3 skoka, a Vlado Ilievski je najefikasniji asistent u selekciji Makedonije. Kada govorimo o selekciji Makedonije, treba svakako spomenuti i košarkaša MZT Skolja, korpulentnog Todora Gečevskog, zatim su tu braća Vojdan i Dajman Stojanovksi, košarkaš Cedevite Vlado Ilievski...

Imamo i mi svoje adute. Opet se najviše uzdamo u Mirzu Teletovića, priželjkujemo da ga krene šut, da Nihad Đedović odigra još jednu dobru utakmicu, da proradi kolektiv. Potrebno je da se Teletoviću i Đedoviću privremeno priključe i drugi igrači, pa da tako Marko Šutalo i Nemanja Gordić svojim važnim poenima pomognu da se zaustavi Makedonija. 

Doveli smo se u neugodnu poziciju poslije poraza od Latvije (protiv Srbije smo poraz, manje ili više, očekivali), ali sada imamo priliku da ispravimo stvari. Makeodnci su favoriti, iako smo ranije znali da ih dobijamo u međusobnim mečevima. Bit će nam potrebno i malo sreće, a sreća se, ipak, mora i zaslužiti. Zaslužite je Mirza, Nihade, Zack, Marko, Andrija, Nemanja, Edine...

"Ima dosta pozitivne energije, mnogo je značilo što smo dobili Crnu Goru. Igrači su raspoloženi, znamo šta trebamo da uradimo. Igrači su maksimalno koncentrisani i spremni za utakmicu. Kod nas je svaka utakmica biti ili ne biti. Oni su opasni kao ekipa, imaju jak kolektiv, igraju svi zajedno. Znaju svoje prednosti i prikrivaju mane, koje mi trebamo da ih iskoristimo", rekao je kapiten Teletović.

Selektor je svjestan da nam je neophodna "utakmica života" kako bismo ostvarili pobjedu. 

"Gledao sam sve njihove mečeve i tu nema nepoznanica. Vjerovatno će odlučiti energija, ko je sačuvao više snage jer smo negdje u sličnoj raspodjeli igrača u rotaciji. Igramo sa šest-sedam igrača s tim da je njima sada ispao Čekovski, koji je važan igrač, ali se na to ne trebamo obazirati. Znamo šta trebamo raditi kada je McCalebb u igri, znamo sve vezano za Ilievskog i moramo odigrati najbolju utakmicu prvenstva ukoliko želimo pobijediti", kazao je Petrović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.