Junačka pobjeda Zmajeva nedovoljna za drugi krug

Pobjeda za kraj Eurobasketa

Junačka pobjeda Zmajeva nedovoljna za drugi krug

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je selekciju Litvanije rezultatom 78:72, ali smo se nažalost oprostili od nastupa na Eurobasketu.

Litvanci su otvorili utakmicu sa 5:0, ali je odličnom odbranom naša selekcija preokrenula rezultat u svoju korist. Vodili smo većim dijelom prve četvrtine, ali su Litvanci ipak uspjeli da se vrate iz rezultatskog zaostatka, pa je nakon prve dionice rezultat bio neriješen 18:18.

Sa dobrom igrom nastavili smo i u drugoj četvrtini. Konstantno smo imali minimalno vodstva, imali smo i nekoliko napada za veću prednost od tri razlike, ali ponovo nismo pogađali zicere. Litvanci su to iskoristili, pojačali su odbranu, pa su u finišu prvog poluvremena prešli u vodstvo. Ipak, naša reprezentacija poenima Kikanovića  na odmor odlazi poenom prednosti 31:30.

Sjajna košarka igrala se i u trećoj dionici. Reprezentacije u se smjenjivale u vodstvu, a iako su Litvanci imali nekoliko prilika da se odvoje na veću razliku, dobrom igrom u odbrani naši košarkaši su to spriječili. Proradio je Mirza Teletović koji je bio nezaustavljiv. Pogađao je u serijama, a nakon 30 minuta igre imali smo pet poena prednosti 57:52.

Trojkom Teletovića došli smo na plus osam 60:52 početkom zadnje četvrtine, a sjajna serija pogađana je nastavljena pa je na sredini igre bilo plus 16, 74:58. Vratili su se Litvanci serijom od 9:0, pa se u finiš ušlo rezultatom 74:67. Ipak, na kraju nismo uspjeli da dođemo do dvocifrene razlike, pa će Litvanci u drugi krug.

Mirza Teletović je predvodio našu selekciju sa 31 poenom,  a Nihad Đedović je dodao 20.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.