Juniori sa Španijom u četvrtfinalu

Španija naredni rival

Juniori sa Španijom u četvrtfinalu

M. Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je plasman među osam najboljih selekcija Evrope.

Današnjom uvjerljivom igrom i pobjedom nad Italijom rezultatom 72:59, mladi bh. košarkaši su ispisali povijesni rezultat kada je košarka u ovom uzrastu u pitanju.

Naša selekcija će za protivnika u četvrtfinalu imati veliku Španiju. Furija je završila kao druga u grupi E, te će naša selekcija igrati s jednom od najjačih mladih selekcija Evrope.

Španci su u ovom uzrasti tri puta osvajali zlatnu medalju. Čak 10 puta su bili na pobjedničkom postolju, te su apsolutni favoriti u duelu s našom selekcijom.

Prvo ime selekcije Španije je 203 centimetra visoki centar Ramon Vila. On prosječno ubacuje 12 poena uz preko četiri skoka po meču. 

Također, Santiago Yusta je blizu 12 poena po meču uz preko tri skoka, a interesantno je da u selekciji Španije samo četiri košarkaša imaju visinu ispod dva metra.

Najvisočiji igrači su međutim visoki 204 centimetra, a to su Oscar Amo i Eric Martinez. U dosadašnjem dijeli prvenstva Španci su upisali četiri pobjede i dva poraza.

Slavili su u prvom krugu protiv selekcija Češke i Ukrajine, a izgubili su od Francuske, da bi u drugom krugu savladali Srbiju i Njemačku, te su izgubili od Latvije.

Iako Španci u meč s našom selekcijom ulaze kao veliki favoriti, iznenađenja su moguća, te se do kraja ne treba predavati.

Eventualnom pobjedom nad velikim favoritom, naša selekcija bi ostvarila plasman i na Svjetsko prvenstvo, a meč sa Špancima se igra 31. jula od 21:15 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.