Jusuf Nurkić MVP Evropskog prvenstva B divizije

I Adin Vrabac u najboljoj petorki

Jusuf Nurkić MVP Evropskog prvenstva B divizije

A. Haznadarević

Nakon što su savladali reprezentaciju Češke, juniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine osvoji su Evropsko prvenstvo B divizije, a centar naše momčadi Jusuf Nurkić, skrenuo je posebnu pažnju na sebe.

Sedamnaestogodišnjak rođen u Živinicama, visok 212 centimetara i težak 125 kilograma, svojom je tjelesnom građom bio potpuno nedodirljiv, a pored toga istakao se i preciznim šutem, pa je na kraju ostvario učinak od 19,4 poena, te 13,3 skoka po meču.

Kao nagrada za veliki uspjeh, Nurkić je dobio poziv od selektora Petrovića da se priključi seniorskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja se priprema za novi susret kvalifikacija za Eurobasket, u kojem će snage odmjeriti sa selekcijom Gruzije.

Pored Nurkića, u najboljoj petorki EP našao se i još jedan mladi bh. košarkaš Adin Vrabac.

Po okončanju takmičenja u A diviziji, za MVP-a proglašen je hrvatski reprezentativac Dario Šarić koji je predvodio svoju reprezentaciju do titule prvaka Evrope.

A diviziju napuštaju Njemačka, Danska i Poljska

Uz Bosnu i Hercegovinu, plasman u A diviziju izborili su još i juniori Češke koje su naši momci porazili u finalu, te Englezi koji su u borbi za treće mjesto bili bolji od Finaca sa 73:59.

Ovo su ekipe koje će u elitnom rangu zamijeniti Njemačku, Dansku i Poljsku. Uz Francusku koja se na kraju provukla i ostala u A diviziju, to su četiri ekipe koje su u svojim grupama na početku prvenstva bile zadnje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.