"Jusuf Nurkić nam je bitan i potreban, ali dobre glave"

Predsjednik KSBiH:

"Jusuf Nurkić nam je bitan i potreban, ali dobre glave"

Nakon dužeg perioda Košarkaški savez BiH održao je press-konferenciju, a glavni povod za sazivanje press-konferencije bio je žrijeb grupa za Eurobasket 2015., koji će se po prvi put u historiji održati u četiri zemlje.

Konferenciji za medije su pored Haruna Mahmutovića, generalnog sekretara KSBiH prisustvovali i direktor košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović, te predsjednik KSBiH Elmedin Dino Konaković.

Svakako da je sve prisutne najviše interesovalo ko će na selektorskoj poziciji predvoditi košarkaške Zmajeve na narednom kontinentalnom šampionatu, te da li će to biti Duško Ivanović koji je sa našom reprezentacijom izborio plasman na naredno Evropsko rvenstvo.

"Kad smo prvi put pričali sa Duškom Ivanovićem oko njegovog angažmana na klupi BiH dogovorili smo saradnju na dvije godine, ali uz određene uslove. Moglo se vrlo lako desiti da Ivanović potpiše ugovor s nekim španskim klubom, što bi za nas predstavljalo problem, jer u tom slučaju prema pravila KS Španije ne bi mogao obnašati poziciju selektora. Drugi uslov je bio da, ukoliko se ne plasiramo na EP, ta saradnja bi obostrano bila prekinuta. Ipak, ništa od svega pomenutog toga se nije dogodilo. Mi ćemo u narednim danima otputovati u Atinu i formalizovati nastavak saradnje s Ivanovićem. Postoji obostran interes i zadovoljstvo postignutim rezultatima. Jasno je da će on definitivno tražiti više ozbiljnosti, profesionalnosti, i veći broj ljudi angažovan oko pripreme EP-a. Mi ćemo tražiti najbolji rezultat u historiji bh. košarke. U vezi sa njegovom platom nikad nije bilo problema", rekao je predsjednik KS BiH Elmedin Konaković.

Prvi čovjek Saveza osvrnuo se i na slučaj Jusufa Nurkića, super-talentovanog bh. centra koji je ovoga ljeta potpisao svoj prvi NBA ugovor, ali se uprkos njemu odazvao pozivu KSBiH, te svojim vršnjacima pomogao da izbore plasman u A diviziju za juniore. Problem je nastao kada se Nurkić priključio pripremama seniorske reprezentacije.

"Ako će dolazak Jusufa Nurkića poremetiti hemiju koju ovaj tim ima, i degradirati ono što rade Stipanović i Kikanović, eventualno Todić, koji dođe sa povrijeđenom nogom, Gordić, Mirza Teletović, sedam dana ranije, to u KSBiH neće biti slučaj. Dakle nijedan pojedinac, bez obzira na njegov kvalitet, neće moći biti ispred nacionalnog tima i hemije koja je u timskom sportu mnogo bitnija od kvaliteta jednog pojedinca. Ja se nekako nadam, poznajući kvalitet Jusufa Nurkića, ono što je on demonstrirao, taj patriotizam i odnos prema nacionalnom dresu u fazi do završetka U-20 takmičenja, kada je čak i na uštrb svog ugovora došao i igrao za reprezentaciju on i ostatak tima uveo nas u A diviziju. Bili smo fascinirani time. Nadamo se da će vratiti taj svoj patriotski naboj i da će ako Bog da biti zdrav ovo ljeto, da će se dobro odmoriti i doći da nam pomogne da napadnemo taj najbolji rezultat", istakao je Konaković, te dodao:

"Nadam se da ne trebamo ponavljati koliko smo dobrih i pozitivnih stvari rekli o Nurkiću. Nadam se da je i on svjestan koliko dobrog mi želimo njemu, koliko je on nama bitan i potreban, ali dobre glave kakav je bio kad je stigao na pripreme U-20 selekcije".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.