Kako sve to podnosi nekadašnji prvak Evrope?

Put putuje...

Kako sve to podnosi nekadašnji prvak Evrope?

E. Škorić

Od 20 sati igra se susret ABA 2 lige u Slitu, gdje istoimena domaća ekipa dočekuje Bosnu Royal. Susret je to ekipa koje žive od sjećanja. Susret nekadašnjih velikana i na koncu - susret je to bivših prvaka Evrope. 

Bosna je bila prvak davne 1979. godine i to su neka davna i prošla vremena, ali oni pravi košarkaški fanatici, posebno oni stariji, doći će u Gripe i pogledati na djelu nekadašnje košarkaške gigante.

U Splitu susret nekadašnjih prvaka Evrope

Imali su i Split i Bosna svoju bogatu prošlost, ali od nje se ne živi. Danas je slika potpuno drugačija i ne treba bacati sol na ranu, pa vraćati film unazad. Bilo i prošlo. Bosna je na izdisaju godinama, uprave se mijenjaju i svaka na svoj način pokušava da pomogne i da uspostavi sistem. A sistemi puni grešaka, pa se iz godine u godinu dugovi talože, tužbe pristižu, a novca nema.  Ni približno onoliko koliko bi ga trebalo imati za ozbiljno funkcionisanje.

Bosna je čas suspendovana, čas nije. I tako u krug. Traže se načini da se prodiše i krene naprijed, ali i ono ambicioznih ljudi što se pojavi, brzo shvati da je na pogrešnom mjestu, pa baci sidro i nestane. Neki traju dan, dva, mjesec ili dva, neki pola godine ili godinu, dvije, ali svi na kraju shvate da izlaza nema.

Studenti su, a njihovo ime, boje i tradicija im to nalažu, živi i igraju. Eto, već večeras. Utakmicu za utakmicom. Pravo je samo pitanje koliko mogu da zadrže dah? Pazite sad, Bosna Royal je samo u novembru odigrala pet utakmica, večeras igra šestu. Od sredine oktobra do danas ukupno su odigrali 14, večeras dakle igraju 15. utakmicu.

Ni Knicksi to ne bi izdržali

Takav raspored teško pada i košarkašima New York Knicksa. Sistem NBA lige je takav da su igrači konstanto u avioni i u dvoranama i Bosna nije tako daleko od toga. U 14 odigranih utakmica od 10. oktobra Bosna je uspjela da ostvari četiri pobjede uz 10 poraza, od kojih su neki bili i više nego ubjedljivi. . Ne računajući na putovanja po BiH, igrači Bosne putovali su u Njemačku, Francusku, Srbiju, Belgiju, Holandiju i večeras su u Hrvatskoj. 

Pitanje je stignu li igrači Bosne otići s djevojkama na večeru pored ovakvog rasporeda. Nastupi u bh. prvenstvu, ABA 2 ligi, FIBA Eurokupu i sva sreća da su ispali iz Lige prvaka od Ludwigsburga (koliko god ružno ovo zvučalo). Da su još i to takmičenje igrali, onda bi definitivno ušli u Ginisovu knjigu rekorda po broju utakmica u kratkom vremenskom periodu.

Nakon Splita, odmah slijedi i meč sa Studentom u prvenstvu BiH. Još puno mečeva Bosnu čeka do kraja godine. Hajde što igrači prolaze sve te napore, ali je pitanje kako klub uspijeva izaći na kraj sa svim tim obavezama i putnim troškovima, a prethodno se nalazi u katastrofalnoj financijskoj situaciji.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Možda su ipak neka takmičenja prekrupan i nepotreban zalogaj za bivšeg prvaka Evrope?

Zaprati KK Bosna Royal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
KK Bosna Royal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi